Herdenken
Archief
Herdenking Vondelpark
4 MEI 2021
Vondelpark
Let op! Dit event is al verstreken.
Bij de ingang van het Vondelpark aan de Van Eeghenstraat is een gedenkteken geplaatst. Op de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een bordje hing met de tekst ‘Voor Joden verboden’, staat ter nagedachtenis nu een spiegel en tekstbord.

Het is een initiatief van Niels van Deuren, in samenwerking met het Amsterdams 4 en 5 mei comité en de gemeente Amsterdam. Van Deuren werd geïnspireerd door de toespraak van koning Willem-Alexander tijdens de Dodenherdenking van 4 mei 2020. “Sobibor begon in het Vondelpark. Met een bordje: Voor Joden verboden”, sprak de koning op een lege Dam.

Spiegel en tekst
Een jaar later is het gedenkteken, dat bestaat uit een spiegel en tekstbord, gerealiseerd. De spiegel nodigt de toeschouwer uit na te denken over wat hij of zij zelf zou doen bij het zien van onrecht. Zoals in 1940, toen de anti-Joodse maatregelen begonnen. ‘En wat jij nu doet, als je ergens racisme, discriminatie of intolerantie bespeurt. Kun je jezelf recht in de ogen kijken?’

Gedenken en krans
Het dagelijks bestuur Zuid zorgt voor een krans bij het gedenkteken op 4 mei, ter herdenking. Op 4 mei om 17:15u start een herdenking bij het bord. Hierbij zullen spreken Marie Vulkers, Christine Gispen-de Wied, Micha Bruinvels, Alejandra Slutzky, Kjell van Dijk en Niels van Deuren. Ieder zal hun eigen verhaal vertellen over het thema wegkijken & racisme. Op de volgende pagina staat per persoon nog meer uitgeschreven wat hun topic is.

Kijk voor uitgebreide informatie op www.4en5meiamsterdam.nl/bord-vondelpark

Foto genomen door G.H. Krüger. Uit: https://archief.amsterdam/beeldbank/
Foto genomen door Alphons Nieuwenhuis
Herdenking Vondelpark
4 MEI 2021
Vondelpark
Van Eeghenstraat 78
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam