Herdenken
Archief
Het Filosofisch Diner: Rituelen rond herdenken
4 MEI 2022
19:00 — 22:00
Midwest
Let op! Dit event is al verstreken.
Wie herdenken we en hoe doen we dat? Wat is de waarde van de rituelen daar omheen? Bespreek deze vragen tijdens Het Filosofisch Diner met theoloog Rikko Voorberg.

Een nieuw ritueel ontstaat door gezamenlijk te eten, met twee minuten stilte in het middelpunt als scharnierpunt in de avond.

Dat we op 4 mei herdenken, lijkt een vast gegeven. Maar voor veel Nederlanders is de Tweede Wereldoorlog in groeiende mate een verre en meer ongrijpbare geschiedenis. Daarmee rijst de vraag: wie herdenken we en hoe doen we dat? Willen we ook aandacht geven aan de huidige slachtoffers van oorlogsgeweld? Wat is de waarde van de rituelen die we gebruiken om te herdenken; hebben we geen behoefte aan nieuwe rituelen?

Tijdens een speciale editie van Het Filosofisch Diner bespreken we deze vragen samen met theoloog Rikko Voorberg. Een nieuw ritueel ontstaat zo al door gezamenlijk de maaltijd te gebruiken tijdens een herdenking, met de twee minuten stilte om acht uur nog altijd in het middelpunt van de aandacht en scharnierpunt in de avond.

Rikko Voorberg is een activistische theoloog. Hij richtte de PopUpKerk op en initieerde het project ‘We gaan ze halen’ als protest tegen het vluchtelingenbeleid. In 2017 stelde hij voor om op 4 mei omgekomen vluchtelingen te herdenken met papieren kruisjes, maar dit plan kon door de ontstane ophef niet doorgaan. Afgelopen kerst richtte hij een kas in op het Mercatorplein, waar buurtbewoners een kaars konden branden voor een gemiste; dit project werd bijzonder warm ontvangen.

Het Filosofisch Diner biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.

Het Filosofisch Diner: Rituelen rond herdenken
4 MEI 2022
19:00 — 22:00
Midwest
Cabralstraat 1
Amsterdam
Kaarten: €39.50
Website by HOAX Amsterdam