Herdenken
Archief
Het joodse Badhuis aan de Uilenburgerstraat
5 MEI 2018
12:00
Nieuwe Uilenburgerstraat 116
Let op! Dit event is al verstreken.
Verhalen over muziek en de oude jodenbuurt.

De verhalen worden verteld om 12.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.
Let op: huisnummer in de programmaflyer is NIET juist, het juiste adres is Nieuwe Uilenburgerstraat 116.

12.00 uur Jan van Gilse en zijn zonen

Componist Jan van Gilse en zijn twee zoons Maarten ‘Mik’ van Gilse en Jan Hendrik ‘Janric’ van Gilse zaten alle drie in het verzet en overleefden de oorlog niet. Jan van Gilse werkte tijdens zijn tocht langs verschillende onderduikadressen gestaag door aan zijn laatste opera Thijl. Hij zou het resultaat nooit horen, want hij overleed terwijl verborgen zat bij collega componist Rudolf Escher.

In juni dit jaar voeren studenten van het Utrechts Studenten Concert de opera Thijl uit op de voormalige vliegbasis Soesterberg. In Splendor vertellen ze het verhaal van de familie Van Gilse en laten ze fragmenten uit de opera horen.

14.00 uur Boksen in de Jodenbuurt

Joop Waterman werd in 1943 geboren in Kamp Westerbork. Vanaf daar ging hij met zijn ouders en broer naar Bergen-Belsen om allemaal levend terug te keren naar Amsterdam. Joop zat net als zijn vader en broer op een boksschool in de Joodse Houtuinen, een verdwenen straat om de hoek van het badhuis. Er waren veel Joodse boksers, ook omdat het hielp bij de zelfverdediging. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren praat met Joop Waterman over de Amsterdamse Jodenbuurt, de bokssport en zijn persoonlijke leven.

foto: Joop Waterman en broer

15.00 en 16.00 uur Geschiedenis van het Badhuis

Saxofonist Maarten van Ornstein en architect Edwin de Wild leggen samen de verbinding tussen de geschiedenis van het badhuis, zijn joodse bezoekers en zijn huidige functie als concertzaal.

 

Met dank aan Splendor.

Het joodse Badhuis aan de Uilenburgerstraat
5 MEI 2018
12:00
Nieuwe Uilenburgerstraat 116
Nieuwe Uilenburgerstraat 116
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam