Herdenken
Archief
Het Joodse marktwezen in de Centrale Markthal
4 MEI 2024
13:30 — 15:15
Centrale Markthal
Let op! Dit event is al verstreken.
Voortaan moesten zij hun waar op een aparte plek verkopen in de markthal. Een plek die met prikkeldraad was afgezet.

Enkele jaren voor de oorlog werd de Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat opgericht. Het was een bruisende plek waar Amsterdamse grossiers hun handelswaar verkochten, waaronder veel Joodse marktlieden. Tijdens de oorlog werden hun activiteiten echter beperkt en geïsoleerd door de ‘arisering van de handel’. Op vrijdag 12 juni 1942 werd hen toegang tot de markt ontzegd. Voortaan moesten zij hun waar op een aparte, met prikkeldraad afgezette, plek verkopen in de markthal.

De Joodse marktlieden die de oorlog hadden overleefd, pakten hun werk in de Centrale Markthal weer op. Over de oorlogsjaren werd niet meer gesproken. Max Arian en Simon Italiaander zijn nazaten van de grossiers die destijds op de Centrale Markthal stonden en vertellen hun verhaal.

Om 15.00 uur wordt de gedenksteen ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse marktlieden, die voor restauratie tijdelijk werd weggehaald, teruggeplaatst en onthuld.

Let op: Voor deze lezing wordt u vriendelijk verzocht om om 13.30 uur te verzamelen bij de ingang van het terrein van Food Center Amsterdam. De Centrale Markthal bevindt zich op dit terrein en is alleen bereikbaar met een treintje dat bezoekers om 13.45 uur ophaalt bij de ingang. Zorg er alsjeblieft voor dat u op tijd aanwezig bent. Het is niet toegestaan om vrij op het terrein te lopen. Na de onthulling van het monument vertrekt het treintje weer om 15.15 uur.

Uitgelichte foto: Rebekka Arian-Witteboon (links) Mietje Wittenboon-Oppenheim op hun plaats in de Centrale Markthallen kort na de oorlog (bron: privé archief Max Arian)

 

De groentemarkt aan de Marnixstraat tussen Rozengracht en Elandsgracht (voorganger van de Centrale Markthallen). V.l.n.r. huisvriend Felix Gassan, Lou Italiaander en Jaap Italiaander. Allen met een bloemkool in de hand, de specialiteit van de familie Italiaander. Vanuit de woning boven de zaak kijken toe: tante Lea, oma Roos, de dienstbode en tante Lientje. (bron: privé archief Simon Italiaander)
Het Joodse marktwezen in de Centrale Markthal
4 MEI 2024
13:30 — 15:15
Centrale Markthal
Jan van Galenstraat 6
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Georganiseerd door
Amsterdams 4 en 5 mei comité
Website by HOAX Amsterdam