Vrijheidsmaaltijd
Archief
Het passagiersschip Oranje als drijvend ziekenhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog
5 MEI 2019
12:00 — 16:00
Het Scheepvaartmuseum
Let op! Dit event is al verstreken.

Luister op zondagmiddag 5 mei naar een bijzonder ‘Vrijheidsmaaltijd’-verhaal over het passagiersschip ‘Oranje’ dat tijdens de Tweede Wereldoorlog met een ander doel werd ingezet. In de prachtige bibliotheek vertelt museumgids Ed van Kerkhof op meerdere tijdstippen over het schip dat in Australië werd verbouwd tot hospitaalschip voor het verplegen van oorlogsgewonden. Ter afsluiting serveren wij een bijzonder hapje of drankje zoals dat aan boord werd geserveerd in 1955, bij de viering van 10 jaar bevrijding.

In Het Scheepvaartmuseum is t/m 18 juli de tijdelijke tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd te zien. Tachtig jaar na de tewaterlating op 8 september 1938, spreekt het passagiersschip Oranje van de Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’ door zijn iconische status en zijn veelbewogen geschiedenis nog steeds tot de verbeelding. Beluister zondag 5 mei een bijzonder ‘Vrijheidsmaaltijd’-verhaal over de Oranje; het schip dat bestemd was voor de lijndienst tussen voormalig Nederlands-Indië en Nederland, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog met een ander doel werd ingezet.

In de prachtige bibliotheek vertelt museumgids Ed van Kerkhof op meerdere tijdstippen over het schip dat in Australië werd verbouwd tot hospitaalschip voor het verplegen van oorlogsgewonden. Het was een van de zeven Nederlandse passagiersschepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als hospitaalschip dienst deden. In de vijf oorlogsjaren zijn 291 grote zeeschepen en honderden kleinere getorpedeerd en verloren gegaan. Daarbij zijn meer dan 4500 opvarenden omgekomen.

Ter afsluiting serveren wij een bijzonder hapje of drankje zoals dat aan boord werd geserveerd in 1955, bij de viering van 10 jaar bevrijding.

De bibliotheek is op 5 mei extra geopend van 11.30-16.00 uur. Verhalen worden verteld om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur (elk verhaal duurt ca. 20 min.).

Entree: gratis op vertoon van een geldig museumentreebewijs.

Reserveren: aanmelden kan uitsluitend op de dag zelf bij de informatiebalie van het museum (beperkte capaciteit). Voor het bezoeken van de bijbehorende tentoonstelling ‘ms Oranje | Koers gewijzigd’ is een geldig museumentreebewijs verplicht.

Het passagiersschip Oranje als drijvend ziekenhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog
5 MEI 2019
12:00 — 16:00
Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Het Scheepvaartmuseum
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam