In het opvallende pand van Desmet Studio’s op de Plantage Middenlaan zat vroeger het Rika Hopper Theater. Vanaf 1941 mochten hier alleen nog joodse artiesten op de planken staan. Hoofdredacteur van Dans Magazine Joost Groeneboer en cabaretier Jacques Klöters vertellen over dit theater en haar artiesten.
Deze verhalen worden verteld op zaterdag 4 mei om 14.00 en 15:00 uur. Dit is een locatie met een groter aantal plaatsen.
Sylvain Poons, gevierd acteur en zanger
14.00 uur
Joost Groeneboer vertelt het verhaal van de joodse acteur en zanger Sylvain Poons. Een groot deel van zijn leven speelde zich af in een straal van één kilometer rond zijn huis aan de Nieuwe Prinsengracht. Hij trad op als artiest in het operettetheater van zijn vader, later ook in de Hollandsche Schouwburg. Hij debuteerde in 1912 in de joodse comedie ‘Medes Bellis’. Ook in het Rika Hopper Theater was Poons vaak te zien.
De vlucht van actrice Sylvia Grohs
15.00 uur
De negentienjarige Sylvia Grohs kwam eind jaren dertig van Oostenrijk naar Nederland. Hier stond ze in de Amsterdamse theaters, waaronder de Hollandse Schouwburg en het Rika Hopper Theater. Ze deelde het podium met grote Nederlandse en Duitse namen als Silvain Poons en Max Ehrlich. Nadat ze geen theater meer mocht maken, probeerde Sylvia met een aantal anderen via Brussel naar Zwitserland te vluchten. Deze vluchtpoging mislukte: na een dagenlange trein- en wandeltocht naar Brussel werd zij op haar schuilplaats ontdekt en gearresteerd. Ze kwam terecht in Auschwitz en overleefde als enige van haar vluchtgezelschap de oorlog.
Cabaretier Jacques Klöters leerde Sylvia Grohs jaren later kennen tijdens zijn onderzoek voor het boek Door de nacht klinkt een lied, over amusement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij woonde inmiddels in New York en vertelde tijdens een kort verblijf in Amsterdam over haar carrière in Nederland. Het klikte en Klöters en Grohs kregen een goede band; hij adopteerde haar zelfs als oma. Jaren later, tijdens een onderzoek naar het oorlogsverleden van zijn eigen familie, stuitte Klöters per toeval op Sylvia’s naam: de neef van zijn moeder, Rooie Harry, was verantwoordelijk voor het verraad van Sylvia.