Herdenken
Archief
Het verhaal van mijn leven: Levie de Lange
5 MEI 2024
15:00 — 15:45
Tolhuis
Let op! Dit event is al verstreken.
Hans Kesting leest voor over de man die met vrouw en 15 kinderen werd afgevoerd en als enige overleefde.

In de jaren ‘20 zat op de zolder van café het Tolhuis een sjoel. Daarna vestigde de sjoel zich op de hoek van de Latherusstraat en het Mosveld. In Amsterdam Noord woonden in 1941, naar schatting, zo’n 625 Joden. Nu is er nog weinig over en bekend van het Joodse leven aan de overkant van het IJ. Aan de hand van de boeken van Levie de Lange en Sal Santen vertellen we de verhalen van twee Joodse families voor en tijdens de oorlog.

Levie de Lange leefde, net als zoveel Joodse bewoners van Amsterdam Noord, in grote armoede. Samen met zijn vrouw Henriette Turfreijer en hun 15 kinderen woonden ze in een kleine woning in Disteldorp. Toch drukte de armoede niet op hun levensgeluk. Ze vormden een liefdevol gezin.

Eind ‘42 werd Levie de Lange met zijn gezin opgepakt en via Westerbork naar Auschwitz afgevoerd. Levie overleefde als enige het concentratiekamp. Tijdens dit programma leest acteur Hans Kesting voor uit Levie de Lange’s boek Het verhaal van mijn leven.

Noorderling Dennie Milosevic deelt zijn kennis over de Joodse geschiedenis van Amsterdam Noord voor en tijdens de oorlog. 

Uitgelichte foto: Distelvoorstraat gezien vanaf de Lange Distelstraat (bron: Stadsarchief Amsterdam/vervaardiger onbekend)

Het verhaal van mijn leven: Levie de Lange
5 MEI 2024
15:00 — 15:45
Tolhuis
Buiksloterweg 7
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Georganiseerd door
Amsterdams 4 en 5 mei comité
Website by HOAX Amsterdam