Film
Archief
Hiroshima mon amour bij EYE Filmmuseum & lezing door Kader Abdolah
4 MEI 2019
19:00 — 21:30
EYE Filmmuseum
Let op! Dit event is al verstreken.

Klassieker waarin een Franse actrice (Emmanuelle Riva) in Hiroshima verliefd wordt op een Japanse architect (Eiji Okada), naar een scenario van Marguerite Duras. Het liefdeskoppel verwerkt de littekens van de Tweede Wereldoorlog. Digitaal gerestaureerde versie (4K), vertoning in het programma Shell Shock, vooraf lezing door Kader Abdolah.

Een Franse actrice (Emmanuelle Riva) en een Japanse architect (Eiji Okada) in Hiroshima delen een traumatisch oorlogsverleden: de vrouw had tijdens de oorlog een verhouding met een Duitse soldaat en werd als landverraadster opgepakt; de jonge architect heeft de verschrikkingen van de atoombom gezien.

Vloeiend

Resnais’ speelfilmdebuut werd bij uitbreng geprezen om zijn onconventionele vorm; de regisseur besloot geen flashbacks te gebruiken, maar liet heden en (oorlogs)verleden vloeiend in elkaar overlopen. Eye vertoont de recente digitale restauratie van deze naoorlogse klassieker, waarvoor Marguerite Duras het scenario schreef.

Lezing Kader Abdolah

Kader Abdolah (Iran, 1954) gaat op 4 mei in op de film van Marguerite Duras in relatie tot het thema shell shock en verschillende manieren van herdenken. Abdolah raakte bekend met romans als Spijkerschrift, Het huis van de moskee en Papegaai vloog over de IJssel. Zijn laatste roman Salam Europa! stond op de longlist van de ECI Literatuurprijs 2017. In datzelfde jaar publiceerde hij ook het ontroerende boek over zijn moeder, Het Gordijn.

Programma

Tijd: 19:00
Kosten: Standaard €11,-
Kijk voor reductie prijzen op: www.eyefilm.nl/film/hiroshima-mon-amour-1?program_id=11876578

Shell Shock: De kracht van verhalen van 22 maart t/m 22 mei 2019 te zien in EYE Filmmuseum

In het themaprogramma Shell Shock is plaats voor alle filmgenres: van documentaire tot komedie, van cultfilm tot kostuumdrama. Via de verhalen van filmmakers en hun personages kom je zo dicht mogelijk bij de ervaringen van mensen na een periode van oorlog en geweld. Shell Shock brengt niet alleen films maar ook maatschappelijk betrokken specials met lezingen, Q&A’s en performances. Op het programma staan thema’s als herinnering en narrativiteit (Hannah Arendt), psychiatrie (Posttraumatische Stressstoornis) en de verhalen van Syrische vluchtelingen (storytelling), en een editie van Cinema Stadsleven met Tracy Metz.

Hiroshima mon amour bij EYE Filmmuseum & lezing door Kader Abdolah
4 MEI 2019
19:00 — 21:30
EYE Filmmuseum
IJpromenade 1
Amsterdam
Georganiseerd door
EYE Filmmuseum
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam