Rondleiding & wandeling
Archief
Historisch tramrit: Februaristaking VOL
5 MEI 2018
10:00 — 12:00
Tramremise Lekstraat
Let op! Dit event is al verstreken.

Tinie IJisberg en Marjan de Boo vertellen op 5 mei tijdens een rit per historische tram over hun vader en grootvader, Joop IJisberg. Hij was tramconducteur en staker gedurende de Februaristaking in 1941.

Eén van de stakingsleiders tijdens de Februaristaking in 1941 was Joop IJisberg, destijds tramconducteur op lijn 7 en lid van de illegale Communistische Partij van Nederland. Ook was hij kaderlid van de vakbond N.V.V. (voorloper van het F.N.V.) In november 1941 werd hij gearresteerd wegens zijn betrokkenheid bij de staking. Hij zat een half jaar in het huis van bewaring op de Weteringschans en sinds juli 1942 in een Utrechtse cel. Op 19 november werd hij op de vliegbasis Soesterberg gefusilleerd. Een gratieverzoek van 650 tramcollega’s had niet mogen baten. Tijdens zijn gevangenschap wist IJisberg zo’n 500 briefjes, verstopt in zomen van wasgoed, aan zijn vrouw Too en vier kinderen in Bos en Lommer te sturen.

Tinie IJisberg en Marjan de Boo vertellen op 5 mei tijdens een rit per historische tram over Joop IJisberg, hun vader en grootvader. Jaïr Stranders en Martijn de Rijk zorgen voor een historische omlijsting.

De tramrit start om 10:00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het begin en eindpunt van de route is de Tramremise Lekstraat. De ingang bevindt zich op de Amsteldijk, nummer 153. Wees op tijd voor dit programmaonderdeel, de tram vertrekt stipt om 10:00.

Deze tramrit is helaas vol!

Historisch tramrit: Februaristaking VOL
5 MEI 2018
10:00 — 12:00
Tramremise Lekstraat
Amsteldijk 153
Amsterdam
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam