Lezing & debat
Archief
Hoe geschiedenis in ons leeft
5 MEI 2023
18:30 — 22:00
Rijksmuseum
Let op! Dit event is al verstreken.
Het Rijksmuseum onderzoekt de impact van oorlogservaringen uit het verleden op nieuwe generaties.

Het Rijksmuseum organiseert op vrijdagavond 5 mei een unieke Vrijheidsmaaltijd in de Cuypersbibliotheek van het museum. Tijdens deze maaltijd word je uitgenodigd aan tafel om in gesprek te gaan met andere tafelgenoten over de impact van oorlogservaringen uit het verleden op nieuwe generaties.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog steeds meer op afstand lijkt te staan, heeft deze oorlog door de getuigenissen van overlevenden en de overlevering van verhalen, nog altijd een enorme impact. Oorlogen uit het verleden resoneren bij verschillende generaties en er komen steeds nieuwe lagen van emotie bij. Dit fenomeen wordt intergenerationele overdracht genoemd. Wat doen deze traumatische ervaringen van ouders, groot- en overgrootouders met nieuwe generaties, hun relaties en hun identiteitsvorming? Hoe geven mensen betekenis aan dit gedeelde verleden? En welke rol kunnen cultuurobjecten* spelen in het verwerken van dergelijke ervaringen?

*Het Rijksmuseum houdt zich sinds 2012 bezig met onderzoek naar de herkomst van alle verwervingen vanaf 1933. Hiermee wordt onderzocht welke objecten in het museum zijn gekomen als gevolg van roof, confiscatie, gedwongen verkoop of door andere verdachte omstandigheden die hebben plaatsgevonden vanaf het moment dat het naziregime aan de macht kwam tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Vrijheidsmaaltijd op vrijdag 5 mei staan we in het Rijksmuseum stil bij hoe oorlogservaringen uit het verleden, bewust en onbewust een rol spelen in het nu. Gedurende de maaltijd gaat ook een aantal experts met elkaar in gesprek over het thema, waaronder psychotherapeut en psychoanalyticus Frans Schalkwijk, essayist en auteur Stephan Sanders, herkomstonderzoeker bij het Rijksmuseum Mara Lagerweij en Iris van Santen van de podcast Als de Geschiedenis in je opstaat.

Programma*
18.30 Inloop Rijksmuseum
19.00 Start Programma
19.30 Start Vrijheidsmaaltijd
20.00 – 20.30 Panelgesprek intergenerationele overdracht en gevolgen
20.30 – 21.00 Vrijheidsmaaltijd
21.00 – 21.30 Panelgesprek cultuurobjecten en processen van betekenisgeving
22.00 Einde Vrijheidsmaaltijd

*Dit programma kan alleen in zijn geheel worden gevolgd.

Hoe geschiedenis in ons leeft
5 MEI 2023
18:30 — 22:00
Rijksmuseum
Museumstraat 1
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Website by HOAX Amsterdam