Film
Archief
Housewitz
5 MEI 2022
Rialto
Let op! Dit event is al verstreken.
Tragikomische film over hoe een oorlog doorwerkt in een familieleven.

In Housewitz onderzoekt dochter en filmmaakster Oeke Hoogendijk waarom haar moeder Lous al tientallen jaren weigert haar huis uit te gaan. Lous is een typische ‘Jiddische mama’, een excentrieke, slimme, dwingende moeder met een snijdend gevoel voor humor. In haar eigen gecreëerde isolement reist ze via haar tv’s en computers de hele wereld over.

Nachtenlang kijkt ze naar het programma die Schönste Bahnstrecken om de terugkerende nachtmerries op afstand te houden. Nachtmerries die haar telkens terugvoeren naar de dag waarop ze als Joods meisje uit huis werd gehaald en op transport gezet. Tegen het eind van haar leven doet Lous de deur open en laat haar dochter met haar camera’s binnen. De filmmaakster probeert zo de beklemmende situatie te doorbreken door haar moeders binnenwereld te ontrafelen.

Housewitz is een tragikomische film over hoe een oorlog doorwerkt in een familieleven en is Hoogendijks meest persoonlijke film tot nu toe. De film toont – op Hoogendijks bekende geestige manier – de pogingen van een dochter die contact probeert te maken met haar door oorlogsleed getraumatiseerde moeder.

Housewitz ging op 19 november in première op IDFA 2021 als onderdeel van de Envision Competition en was genomineerd voor IDFA Best Dutch Film. Op 5 mei is de film voor het eerst te zien voor regulier publiek, in filmtheater Rialto.

Housewitz
5 MEI 2022
Rialto
Ceintuurbaan 338
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur Kaarten: €11.50
Georganiseerd door
Rialto
Website by HOAX Amsterdam