Op 4 mei nodigt het Amsterdam Museum bezoekers uit zich aan te melden voor de lezing Huis Willet-Holthuysen: Een plek van Verzet.
In het kader van Dodenherdenking zal Junior conservator Bram Groenteman een lezing geven over het oorlogsverleden van Huis Willet-Holthuysen.
Tijdens de lezing wordt er stil gestaan bij het verhaal van de onderduiker(s) op zolder en de verzetsactiviteiten op de eerste verdieping. Na afloop is er ruimte om een rondje door het historische Huis Willet-Holthuysen te maken.
Over Huis Willet-Holthuysen
Huis Willet-Holthuysen, een grachtenpand in Amsterdam, werd oorspronkelijk aan de stad geschonken door de laatste eigenaar, Louisa Willet-Holthuysen, in 1895. Het huis heeft een rijke geschiedenis met verschillende families en instituten.
Op 15 mei, 1940, marcheren Duitse soldaten over de Berlagebrug Amsterdam in. Daarmee maken ze de bezetting van de stad een feit. In Amsterdam leidde dit tot het ontstaan van verschillende verzetsbewegingen. In 1943 huurde het sociografisch instituut ISONEVO-kantoren in het pand, een deel van de medewerkers was betrokken bij het verzet.
De lezing wordt twee keer gegeven, van 11.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 14.00 uur. De lezing is gratis te bezoeken op vertoon van een geldig entreebewijs. Aanmelden kan via onderstaande link.
- 13:00 - 14:00: Huis Willet-Holthuysen: Een plek van Verzet Aanmelden verplicht. Aanmelden via: https://bit.ly/3vHm8br.