Herdenken
Archief
Hulp en verzet op de Roetersstraat
5 MEI 2019
13:00 — 16:00
Kriterion
Let op! Dit event is al verstreken.
In filmtheater Kriterion wordt stilgestaan bij de bijzondere geschiedenis van het pand en de studentenverzetsgroep waaruit Kriterion is voortgekomen.

Deze verhalen worden verteld op zondag 5 mei om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Dit is een locatie met een groter aantal plaatsen.

De Handwerkers Vriendenkring
13.00 uur

Het gebouw waarin Kriterion is gevestigd was tot 1942 het verenigingsgebouw van de Handwerkers Vriendenkring. Deze vereniging van met name joodse diamantbewerkers was met verschillende sociale initiatieven haar tijd ver vooruit. Zo zetten ze zich in voor de verbetering van de leefomstandigheden van joodse Amsterdammers.

Frits Slicht, betrokken bij de website Geheugen van Oost, vertelt over het pand en de Handwerkers Vriendenkring.

Het verzetsverleden van het filmtheater
14.00 uur

In 1945 werd het verwaarloosde verenigingsgebouw van de joodse arbeidersvereniging Handwerkers Vriendenkring dat in de oorlog door de NSB was geconfisqueerd, opgekocht en omgebouwd tot bioscoop. Dit gebeurde door leden van de Amsterdamse Studenten Groep, een verzetsgroep rond Wouter van Zeytveld en Piet Meerburg. Samen met huisarts Hein Fiedeldij Dop hielp deze verzetsgroep enkele honderden kinderen onderduiken. Ook redden zij ongeveer duizend joodse kinderen uit de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg aan de Plantage Middenlaan, waar ze waren geplaatst in afwachting van transport naar Duitsland.

De huidige generatie studenten van Kriterion vertelt over de ontstaansgeschiedenis en het verzetsverleden van hun filmtheater.

Filmvertoning ‘De stakende stad’
15.00 uur

Een documentaire over de dagen die voorafgaan aan de Februaristaking.

In 1941 pakte de Duitse bezetter in Amsterdam 427 willekeurige joodse mannen op en voerde ze naar de vernietigingskampen. Het was de inleiding tot de Februaristaking op 25 en 26 februari 1941, het enige massale protest tegen Jodenvervolging in Europa. De film wordt ingeleid door documentairemakers Bernd Wouthuysen en Martijn van Haalen.

foto: Pand Kriterion, Stadsarchief Amsterdam
foto: K1, 'de lattenbioscoop', omstreeks 1945
Hulp en verzet op de Roetersstraat
5 MEI 2019
13:00 — 16:00
Kriterion
Roetersstraat 170
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Georganiseerd door
Geheugen van Oost
Kriterion
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam