In de Van Woustraat 149 en de Rijnstraat 71-73 runden de uit Duitsland gevluchte compagnons Alfred Kohn en Ernst Cahn IJssalon KOCO. De ijszaak was in de buurt een begrip. Tijdens de oorlog werd KOCO ook al snel een plek van verzet. Cahn en Kohn maakte deel uit van Joodse knokploegen die zich verzetten tegen de pesterijen van NSB’ers. Op 19 februari 1941 deed de Grüne Polizei een inval in de zaak, als reactie richtte een van de eigenaren een fles ammoniakgas op de indringers. De Grüne Polizei begon te schieten, bestormde de winkel en pakte later op de avond de ontsnapte eigenaren op.
Ernst Cahn werd als eerste Jood en verzetsman terechtgesteld en gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Alfred Kohn werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, later gedeporteerd naar Auschwitz en daar vermoord in 1945. Het verzet in IJssalon KOCO leidde tot de eerste razzia’s in Amsterdam waarbij 425 Joden werden afgevoerd naar Mauthausen, als reactie hierop vond op 25 februari de Februaristaking plaats.
Vanuit de voormalige woning van Alfred Kohn, schuin tegenover de voormalige ijszaak, vertellen nabestaande Freerk van der Meulen en Frank Blom dit bijzondere verhaal over Joodse leven voor de oorlog, Joods verzet en vervolging.
Uitgelichte afbeelding: Ernst Cahn met zijn vrouw Lisa.