Theater
Archief
Ik ben wie ik ben? – Stichting 5D
4 MEI 2018
21:00
5D Theaterwerkplaats
Let op! Dit event is al verstreken.

Er worden in Nederland amper tot geen voorstellingen gemaakt met mensen met een handicap in de hoofdrol. Bij IK BEN WIE IK BEN? Is dat anders: daarin spelen drie acteurs met een handicap.

IK BEN WIE IK BEN? gaat over je identiteit. Haal je die omdat je deel uitmaakt van een groep of bepaal je zelf je identiteit. En wat maakt dan dat je bent wie je bent? Ben je een persoon met een handicap of ben je een gehandicapte waar een persoon in schuilt?

In IK BEN WIE IK BEN? Wordt de hoofdpersoon uitgenodigd om in de Ridderzaal te spreken op 4 mei. Hij wil het hebben over de wandaden die de Nazi’s hebben uitgevoerd op gehandicapten voor en tijdens de oorlog maar zijn vriend Eric is het daar niet mee eens. Hij vindt dat jij je vrij moet maken van de geschiedenis om jezelf te zijn. Als de aanwezige gebarentolk zich er ook mee gaat bemoeien, wil de hoofdpersoon helemaal niet meer spreken. Ze zoeken het maar uit. Eric vindt dat de tolk beter kan spreken want die heeft immers geen handicap. Maar dan blijkt dat de tolk ook een handicap heeft, een niet-zichtbare handicap. Ook daarover raken de drie mannen met elkaar in conflict: is een niet-zichtbare handicap wel gelijk aan een zichtbare handicap. De gebarentolk heeft er helemaal geen zin meer in en Eric wordt naar voren geschoven als spreker. Eric is spastisch en komt amper uit zijn woorden. Als hij zich opgeeft als spreker is dat dan ook de reden waarop hij wordt afgewezen als spreker. Zo heeft niemand daar het woord en moeten ze allemaal nadenken over wie ze zijn en waar ze toe behoren.

De première van IK BEN WIE IK BEN? Is gepland tijdens Theater Na de Dam 2018. IK BEN WIE IK BEN? speelt 3x in Amsterdam, 1x in Schagen, 1 x in Heiloo, 2x op scholen voor bijzonder onderwijs en 1x een besloten voorstelling.

Kaarten kosten 10,- euro en zijn te koop via de website van 5D

IK BEN WIE IK BEN? wordt geproduceerd door Stichting 5D. www.wijzijn5D.nl

tekst en regie Beer Boneschansker
spel Vincent Bendervoet, Eric Heymans en Christopher van der Werff.

 

Ik ben wie ik ben? – Stichting 5D
4 MEI 2018
21:00
5D Theaterwerkplaats
Oostenburgervoorstraat 71
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Georganiseerd door
Stichting 5D
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam