Open Joodse Huizen
Archief
Illegale poëzie-avonden
5 MEI 2019
11:00 — 13:00
Herengracht 406
Let op! Dit event is al verstreken.

Tijdens de oorlog werden op de Herengracht 406 regelmatig illegale poëzie-avonden en lezingen georganiseerd door de bewoonster, de illustrator Lotte Ruting. Ook doken er verzetsmensen en joodse schrijvers onder, en diende een klein kamertje als centrale voor de opvang van Britse piloten.

Dit verhaal wordt verteld op zondag 5 mei om 11.00 en 13.00 uur.

Op de Herengracht 406 woonden tijdens de oorlog illustrator Lotte Ruting en haar broer, bioloog en illustrator Jos Ruting. In de balzaal van het onderliggende textielbedrijf werden illegale poëzie-avonden, lezingen en feesten georganiseerd. Vanwege de avondklok duurden die bijeenkomsten vaak de hele nacht.

Amsterdamse schrijvers en dichters kwamen op de Herengracht bijeen en droegen voor uit eigen werk. Onder hen ook schrijvers die geen lid waren van de Duitse Kulturkammer en daardoor legaal geen cent konden verdienen. Anderen waren ondergedoken en traden toch op. Onder hen de joods-Duitse schrijver Ludwig Kunz en de joodse dichter Lex Gans, na zijn ontsnapping uit Westerbork in oktober 1942. Ook dichter (en later Cobra-lid) Jan Elburg, de partner van Lotte Ruting, verbleef hier. Eén kamer was het ‘pilotenkamertje’, dat onderdak verleende aan een centrale die zorgde voor de opvang en transport terug van neergehaalde Britse piloten.

Toen bewoonster Jet van den Heuvel op de Herengracht 406 kwam wonen, vond zij een gedicht verstopt achter een kast. Ze vertelt over de geschiedenis van het huis en schetst een beeld van dit ‘huisje-van-loopaan’ dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een knooppunt in het literaire leven van Amsterdam was. Michelle Elburg, weduwe van Jan, leest enkele gedichten voor die hij tijdens en over de oorlog schreef.

Thema's
Poëzie
Illegale poëzie-avonden
5 MEI 2019
11:00 — 13:00
Herengracht 406
Herengracht 406
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam