In vrede

Theater
Archief
4 MEI 2019
21:00
Theater Bellevue
5 MEI 2019
20:30
Theater Bellevue
Let op! Dit event is al verstreken.
Voeg hier een inleiding in van maximaal 20 woorden.

74 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog schetst BERG&BOS – het gezelschap van theatermakers Maurits van den Berg en Rik van de Bos – met In Vrede hoe de littekens die deze oorlog heeft achtergelaten, ook nu nog zijn impact heeft op onze samenleving.

In een mozaïekvertelling worstelen vijf personages, bewust of onbewust, met de sporen van een dood gewaande oorlog. Een oudere man ontdekt op late leeftijd zijn door zijn pleegmoeder verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid weet dit, en gaat een leven lang gebukt onder dat geheim. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit de schuld uit van haar allang overleden ‘foute’ moeder. Een jongeman die nooit iets met de oorlog te maken heeft gehad, raakt in paniek van de beladen geschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Ayham. Die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.

Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: in hoeverre is het evident deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van 74 jaar geleden? Is iedereen inclusief bij het herdenkingsritueel zoals het nu is ingericht?

Zij die het beleefd hebben, bevinden zich aan de randen van de maatschappij; zijn een uitstervende soort. Terwijl nieuwe oorlogen, nieuwe Nederlanders, nieuwe verhalen de vraag urgenter maken dan ooit: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies?

In Vrede slaat een brug tussen vroeger en nu. Het vertelt een verhaal dat zijn fundament heeft in de Tweede Wereldoorlog en bevraagt in hoeverre we het motto ‘Dit nooit meer’ dat daaruit voortkwam ook echt aan het waarmaken zijn.

Tijden

4 mei om 21:00
5 mei om 20:30

Kaarten

Kaarten zijn tussen de €11,- en €18,- en te koop via: www.theaterbellevue.nl/agenda/1820/Berg_amp_Bos/In_Vrede

Credits

Tekst Rik van den Bos
Regie Eva-Line de Boer
Spel Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Annet Malherbe & Armand Rosbak
Muziek Jan en Keez Groenteman
Vertaling Nabil Nabo
Vormgeving en kostuums Marieke van Veen, Malou Palmboom
Lichtontwerp Dirk Houthoff
Techniek Sjef van de Ven
Productie ’n More
Zakelijke leiding Karin van den Berg
Impact producent Impact Makers
Publiciteit Lisette Brouwer
Grafische vormgeving Rein van der Ven
Organisatie Theaterzaken Via Rudolphi
In samenwerking met Impact Makers, Theater na de Dam
Speciale dank aan Josua Ossendrijver, Jaap Koster, Timo Baerwaldt, Yuri Schreuders, Stan Schram en Maarten van der Cammen.

Ondersteund door: Fonds Podiumkunsten Projecten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds21, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, BNG Cultuurfonds, LIRA Fonds en twee anonieme fondsen

In vrede
4 MEI 2019
21:00
Theater Bellevue
Leidsekade 90
Amsterdam
5 MEI 2019
20:30
Theater Bellevue
Leidsekade 90
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Georganiseerd door
BERG&BOS
Theater Bellevue
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam