Vrijheidsmaaltijd
Archief
VOL! Vrijheid tijdens het Japanse Duizendknoop Festival
5 MEI 2023
13:00 — 15:00
Mediamatic
Let op! Dit event is al verstreken.
Schuif aan bij de Vrijheidslunch van Mediamatic en ontdek wat de Japanse duizendknoop vertelt over vrijheid.

Kunstenaars Aslı Hatipoğlu (Thailand/Turkije), Alaa Abu Asad (Palestina/Rotterdam) en Uno Fujisawa (Japan/Amsterdam) hebben een bijzondere Vrijheidslunch samengesteld. Mediamatic nodigt je uit voor een viergangen lunch in het kader van bevrijdingsdag en het Japanse Duizendknoop Festival. We gaan met elkaar in gesprek en onderzoeken samen wat vrijheid voor mens én plant betekent.

Kunstenaar Alaa Abu Asad neemt ons tussen de gangen mee in het verhaal van de Japanse duizendknoop. Waarom wordt deze plant, die bij ons te gast is, zo gevreesd?

Uno Fujisawa zal de duizendknoop schikken als ikebana, een Japanse bloemschikkingskunst.

In de verschillende gerechten zijn Japanse duizendknoop en andere eetbare planten verwerkt, die in de 19e eeuw door Philipp Franz von Siebold naar Europa zijn gebracht.

Tijdens de lunch gaan we terug naar oorsprong van deze plant en hoe deze naar Nederland is gekomen. Hierbij wordt de duizendknoop gecombineerd met een “traditioneel Nederlands” ingrediënt: aardappelen. Maar is dit wel zo Nederlands als we denken? Ook andere ingevoerde eetbare planten zijn verwerkt in het menu. Het hoofdgerecht is een traditioneel gerecht waarbij de duizendknoop als hoofdingrediënt wordt gebruikt. Laat je in het dessert verrassen door de zoete smaak.

 

VOL! Vrijheid tijdens het Japanse Duizendknoop Festival
5 MEI 2023
13:00 — 15:00
Mediamatic
Dijksgracht 6
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden Kaarten: €17.50
Website by HOAX Amsterdam