Rondleiding & wandeling
Archief
Wandeling door Joods Amsterdam
4 MEI 2017
11:00
Nieuwmarkt
Let op! Dit event is al verstreken.
U wandelt door voormalige Joodse buurten en ziet de invloed die joodse Amsterdammers hadden op hun stad en ontdekt de gruwelijke geheimen die de straten nog altijd herbergen.

Wandeling door een fascinerend mooi én gruwelijk stadslandschap, langs hoogtepunten van Joods Amsterdam. En een oorlogsverhaal over narigheid en fascisme, over moed en verzet. Een historische wandeling, maar met betekenis voor nu.

Waar Rotterdam door de nazi’s gebombardeerd was, werd Amsterdam in het hart van zijn bevolking getroffen. Ruim tien procent van de bevolking was Joods. Zomer 1942 startte hun deportatie, herfst 1943 was deze voltooid en waren de wijken waar ze woonden verlaten.

U wandelt door deze voormalige Joodse buurten. Wat is er nog van te zien? Waar stond de eerste vrije synagoge van Amsterdam? Waar het joodse jongensweeshuis en waar het meisjesweeshuis? De sjoels en de scholen? U loopt door de mooiste laan van Amsterdam, die een gruwelijk geheim verbergt.

De rondleiding gaat ook over Amsterdam vóór de oorlog. De Joodse bevolking heeft veel voor Amsterdam betekend. Dat was al zo in de tijd van Rembrandt en Spinoza. Je ziet het terug in de namen van straten en pleinen waar we komen: Jonas Daniël Meijerplein, Wertheimpark, Sarphatistraat en het Mr. Visserplein. Of denk aan joodse architecten als Harry Elte van het Nationaal Stadion of Michel de Klerk, van de Amsterdamse School beweging. Wie waren ze en wat deden ze?

Tenslotte, hoeveel leden had de NSB eigenlijk? Welke tactieken van het ‘uitsluiting’ werden tegen de Joodse bevolking ingezet? Een historische wandeling dus, maar met betekenis voor nu. U ‘leest’ de geschiedenis van een fascinerend mooi én gruwelijk stadslandschap.

De wandeling vindt plaats op 4 en 5 mei, om 11:00 uur. Startpunt is de Nieuwmarkt, bij de ingang van restaurant de Waag.

Entree: € 12,50. Kinderen 12-15, Stadspas, Vluchtelingen € 5,-

Reserveren: kan t/m 1 mei. Mail rvs@stadswandelkantoor.nl of bel 020-4190022.

Geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

foto: Het Joodse getto in Amsterdam.
foto: Jodenbreestraat 1909, de vooravond van het Joodse Paasfeest
Wandeling door Joods Amsterdam
4 MEI 2017
11:00
Nieuwmarkt
Amsterdam
Georganiseerd door
Stadswandelkantoor
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam