Herdenken
Archief
Joodse familieverhalen uit de straat
4 MEI 2017
11:00 — 16:00
Danie Theronstraat 23a
Let op! Dit event is al verstreken.
Met Gerrit Meents, Frits Slicht en Hüsnü Yegenoglu

Toen de oorlog begon, woonde Gerrit Meents met zijn familie in de Danie Theronstraat. Als een van de laatste ooggetuigen zal hij vertellen over zijn jeugd in de straat. Kroniekschrijver Frits Slicht vertelt het levensverhaal van oud-bewoonster Carla Kaplan-Gobitz, die afgelopen jaar overleed. Onderzoeker Hüsnü Yegenoglu vertelt verhalen over de geschiedenis van de straat.

Programma’s om 11:00, 14:00 en 15:00
11:00 uur
Oudste van een gezin van acht
Gerrit (Jerry) Meents woont tegenwoordig in de VS, maar groeide op in de Danie Theronstraat. Hij was de oudste van acht kinderen in een half joods gezin, en zal als een van de laatste levende ooggetuigen vertellen over zijn herinneringen aan zijn jeugd, de joodse bewoners in de straat, de bezetting en de deportaties.
14:00 uur (locatie: Danie Theronstraat 12A)
Eerbetoon van een chroniqueur aan Carla Kaplan – Gobitz
Frits Slicht schreef als chroniqueur veel over het joodse leven in de Transvaalbuurt en interviewde waar mogelijk mensen die daar nog uit eerste hand over konden vertellen. De in de Danie Theronstraat geboren Carla Kaplan-Gobitz heeft hij vele malen gesproken. Hij zal over haar leven en dat van haar familie in de straat vertellen.
15:00 uur
De geschiedenis van de Danie Theron
Hüsnü Yegenoglu promoveerde met een uitgebreid onderzoek naar de stedenbouwkundige oprichting van de Transvaalbuurt en de geschiedenis van de ooit typisch joodse Danie Theronstraat. Hij sprak met voormalige bewoners over het vooroorlogse leven, en bracht o.a. de onteigeningen, het verval, de gedeeltelijke sloop en de vernieuwing in kaart.
Joodse familieverhalen uit de straat
4 MEI 2017
11:00 — 16:00
Danie Theronstraat 23a
Danie Theronstraat 23A
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam