Het Koninklijk Paleis Amsterdam is als een van de weinige grote gebouwen tijdens de oorlog niet door de Duitsers geconfisqueerd. Uit de verhalen die hier op 5 mei verteld worden blijkt hoe dit zo heeft kunnen zijn. Hoe heeft het Paleis periodes van oorlog en vrede doorstaan?
12:00 uur Annemieke Kamoschinksi-Portegies Zwart
De vader van Annemieke Kamoschinski-Portegies Zwart zat ondergedoken in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
13:00 uur Auke Kok
Op 7 mei 1945 komen er bij de schietpartij op de Dam 32 mensen om het leven. Auke Kok vertelt.
14:00 uur Willemijn Perfors en Marc van Dijk
Als dochter van de opzichter werd Willemijn Perfors (1945) geboren in het Koninklijk Paleis. Journalist Marc van Dijk interviewt haar over het verzetswerk van haar vader.
15:00 uur Auke Kok
Auke Kok vertelt over de “Three Castles”, het Koninklijk Paleis, het toenmalige geldkantoor en het hoofdpostkantoor, die de Binnenlandse Strijdkrachten op 7 mei 1945 onder controle wilden brengen.
Rondleiding Paleis in Oorlogstijd: 13.15 uur, 14:15 uur en 15:15 uur
Het voormalige stadhuis van Amsterdam werd vanaf 1648 als Vredestempel gebouwd, na het einde van de 80-Jarige Oorlog. Als Koninklijk Paleis kwam het ongeschonden door de oorlog, maar wat gebeurde er in die jaren eigenlijk. Tegenwoordig speelt het Paleis jaarlijks een rol in de Nationale Herdenking op 4 mei.
Het is noodzakelijk om een ticket te reserveren via www.paleisamsterdam.nl/activiteiten-op-5-mei/ Dit is mogelijk vanaf 26 april.
Let op: Dit is een speciaal ticket voor 5 mei en is ook geldig voor een bezoek aan het Paleis.
We raden iedereen aan een half uur van tevoren bij het Paleis aanwezig in verband met drukte.