Herdenken
Archief
Langs de beruchte Polderweg
4 MEI 2019
12:00 — 13:00
Villa Mattern
Let op! Dit event is al verstreken.

De Polderweg, net naast het Muiderpoortstation, was de plaats waar joden werden verzameld in afwachting van de trein naar Westerbork. Kees van Hattem (1930) woonde om de hoek van deze plek. Hij fietste in de oorlog dagelijks langs het terrein. Op 4 mei vertelt hij over wat hij als jongen zag.

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 12.00 uur. Dit is een locatie met een groter aantal plaatsen.

Het exercitieterrein van een militaire kazerne werd door de bezetter gebruikt als verzamelplaats voor razzia’s. Duizenden joden wachtten hier op verder transport naar Westerbork. Het waren de joodse bewoners uit de Transvaalbuurt, maar ook uit andere delen in de stad. Zo was het ook een tussenstop voor mensen die uit de Hollandse Schouwburg kwamen.

Cornelis (Kees) van Hattem woonde als jongen net aan de ander kant van het spoor aan Celebesstraat. Hij kwam dagelijks op weg naar school lang het terrein aan de Polderweg. Wat hij daar zag tijdens de oorlog maakte diepe indruk op hem. Hij bleef de oorlog en het Nazi-gedachtegoed bestuderen en promoveerde uiteindelijk op joodse filosofe Hannah Arendt. Over haar schreef hij het boek Superfluous People (2005).

Thema's
De Polderweg
Langs de beruchte Polderweg
4 MEI 2019
12:00 — 13:00
Villa Mattern
Nicolaas de Roeverstraat 3
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Georganiseerd door
Villa Mattern
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam