Literaire Salon van Boekhandel Jimmink

Herdenken
Archief
4 MEI 2019
13:00 — 21:30
Boekhandel Jimmink
Let op! Dit event is al verstreken.
Voeg hier een inleiding in van maximaal 20 woorden.

Programma

LEZINGEN
13:00 Esther Shaya  “Harry en Sieny Cohen”

Harry: ‘Ik ben toch tot de conclusie gekomen dat wij ook behoorlijk wat meegemaakt hebben.’ Harry Cohen en Sieny Kattenburg leren elkaar kennen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werkt voor de Joodse Raad, zij is kinderverzorgster in de crèche, de kinderopvang tegenover de Hollandsche Schouwburg. Op 28 juni 1943, middenin de chaotische omstandigheden van razzia’s en illegaliteit – letterlijk tussen het redden van joodse kinderen door – trouwen ze, tijdens de lunchpauze. Toestemming daarvoor krijgt de minderjarige Sieny per post vanuit Westerbork, waar haar ouders wachten op transport. Met haar geweldige inlevingsvermogen en steunend op honderden uren research en interviews schreef Shaya een schitterend en ontroerend portret van deze bescheiden helden. Na de oorlog stichtten Harry en Sieny een gezin, verhuisden daarmee naar New York en Mexico en streken uiteindelijk neer in Buitenveldert. Humor, heimwee, rouw en relativeringsvermogen strijden om voorrang in deze dubbelbiografie die een hele eeuw omspant.

15:00 Gerben Post “Lotty’s bankje”, stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam

26 augustus 1945 Lotty Veffer komt aan in Amsterdam. Als enige van haar gezin heeft zij de oorlog overleefd. Haar ouders en zusje Carla zijn in Sobibor vergast. Van een warm welkom is geen sprake en noodgedwongen brengt zij haar eerste nacht ‘thuis’ in Amsterdam door op een bankje aan de Apollolaan. In september 2017 wordt de dan 96-jarige Lotty geëerd met haar eigen monument, een bankje op de plek waar zij die eerste nacht doorbracht. Het is slechts één van de vele plekken in de stad die ons vandaag de dag nog steeds herinneren aan de Jodenvervolging. Gerben Post is na een master Holocaust en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in de vervolging van de Joden in Nederland. Voor zijn afstudeerscriptie heeft hij onderzoek gedaan naar de verhouding tussen Joodse en niet-Joodse Nederlanders vlak voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. 

HERDENKING
19:45 HERDENKING OP HET MERWEDEPLEIN BIJ HET BEELDJE VAN ANNE FRANK

Na de twee minuten stilte kunnen de mensen, die dat willen, naar voren komen en gezamenlijk het Kaddisj zeggen.

LEZING
20:30 Na afloop van de herdenking is iedereen uitgenodigd in de Literaire Salon van Boekhandel Jimmink.

Inleiding met film over de joodse, kinderarts, schrijver en pedagoog Janusz Korczak. Hij is één van de grootste pedagogen uit de twintigste eeuw. Als kinderarts trok hij zich het lot aan van weeskinderen in Warschau en stichtte in 1912 Dom Sierot, een weeshuis voor Joodse kinderen. Zijn gedachten zijn inspiratiebron en richting geworden voor het opstellen van het Kinderrechtenverdrag door de Verenigde Naties in 1989.

Dit programma is vrij toegankelijk

Meer weten over het programma bij Jimmink op 4 en 5 mei, lees verder op: www.jimmink.eu

Klik op de button van 4, 5 mei of Vrijheidsmaaltijd

Literaire Salon van Boekhandel Jimmink
4 MEI 2019
13:00 — 21:30
Boekhandel Jimmink
Rooseveltlaan 62
Amsterdam
Georganiseerd door
Boekhandel Jimmink
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam