Open Joodse Huizen
Archief
Livestream vanuit de Hollandsche Schouwburg
4 MEI 2021
10:00 — 12:00
Hollandsche Schouwburg
Let op! Dit event is al verstreken.
Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Kitty Witjas woonde op Plantage Muidergracht 1, vlakbij de Hollandsche Schouwburg. Kitty’s vader zat in het verzet, maar werd opgepakt nadat hij was verraden omdat hij diamanten verkocht. Hij is via de Hollandse Schouwburg naar Vught en vervolgens naar Auschwitz Monowitz gedeporteerd. Kitty vertelt over hun tijd tijdens de oorlog, ook nadat haar vader is opgepakt, over de Hongerwinter, de bevrijding en over de tijd na de bevrijding waarin er veel antisemitisme heerste en toen ze ontdekten dat haar vader de oorlog niet had overleefd.

Kitty’s verhaal wordt verteld door Ester Wouthuysen en Willem Campschreur. Het interview wordt gemodereerd door Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier. Ester Wouthuysen en Willem Campschreur werken aan een publicatie met interviews van kinderen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in de Plantagebuurt woonden, zoals Kitty.

Kijk op 4 mei mee via de livestream

Ester Wouthuysen en Willem Campschreur

Elk jaar rond 4 mei worden tijdens Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet herdenkingen georganiseerd door heel Nederland. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar zal Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet online plaatsvinden. Op 3 en 4 mei 2021 worden er op 13 adressen livestreams uitgezonden.

Livestream vanuit de Hollandsche Schouwburg
4 MEI 2021
10:00 — 12:00
Hollandsche Schouwburg
Plantage Middenlaan 24
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Website by HOAX Amsterdam