Theater
Archief
Männerbund
4 MEI 2022
21:00
Theater Bellevue
5 MEI 2022
21:00
Theater Bellevue
Let op! Dit event is al verstreken.
Ontwapenend in zijn eenvoud, ontroerend in zijn historische dimensies.

“Ontwapenend in zijn eenvoud, ontroerend in zijn historische dimensies (…) Het belang van Brinkmans verhaal is te groot om bij een eenmalige uitvoering te blijven” aldus Theaterkrant in 2019 toen Männerbund in première ging. Gelukkig blijft het niet bij een eenmalige uitvoering en is Lars’ voorstelling ook dit jaar weer te zien in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Het Homomonument, Amsterdam. Drie roze driehoeken in graniet, gelegen op de Westermarkt, waar elk jaar op 4 mei de vervolging van homoseksuelen overal ter wereld wordt herdacht. Wat weinig mensen weten is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote daling is geweest in de vervolging van homoseksuelen in Nederland. Sterker nog, de homo-scène leek in de bezettingstijd zelfs te floreren.

Getriggerd door deze bevindingen probeert acteur en theatermaker Lars Brinkman een nieuw licht te werpen op de geschiedenis die we allemaal denken te kennen. Is slachtofferschap verslavend? Is er een verband tussen homoseksualiteit en fascisme? Wat heeft de hechte mannenband, de aantrekkingskracht van het uniform en de verafgoding van het mannelijke lijf binnen het SS-leger met elkaar te maken?

In Männerbund vraagt Lars, zelf homoseksueel, zich af waarom we ons laten leiden door ongemak en schaamte in gesprekken over zaken die simpelweg niet eenduidig zijn. Hoe kunnen we op zoek gaan naar een eerlijke vorm van emancipatie?

Spel, concept: Lars Brinkman
Coach: Martijn de Rijk
Met dank aan: Collectie Jan Carel Warffemius, Anna Tijsseling, Piet Boogert
Scènefoto’s: Jorn Heijdenrijk
Theater Na de Dam productie

Foto: Nienke Veneboer
Männerbund
4 MEI 2022
21:00
Theater Bellevue
Leidsekade 90
Amsterdam
5 MEI 2022
21:00
Theater Bellevue
Leidsekade 90
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam Kaarten: €12.00
Georganiseerd door
Lars Brinkman
Website by HOAX Amsterdam