Mijn Zwervend Hart – Theatergroep Esperanza

Theater
Archief
4 MEI 2018
21:00
Betty Asfalt Complex
Let op! Dit event is al verstreken.

Nadja’s Joodse oma vluchtte voor de pogroms die onder Stalins bewind plaatsvonden, van de Oekraïne via Parijs en New York naar Mexico, waar haar vader opgroeide. In WO II vluchtte haar stiefvader voor de Duitsers die dachten dat hij Joods was. In deze muziektheater-voorstelling vertelt Nadja haar familiegeschiedenis. Nadja, geboren in Amsterdam, deelt hoe de ervaringen van haar familie in haar doorwerkten, zoals het vluchten, zich nergens geaccepteerd voelen en niet kunnen aarden. En toont haar zoektocht naar identiteit, zich bevrijdend van familiekarma en patronen. Met een gezonde portie zelfspot en Hollandse humor spiegelt ze zich aan haar familie, in het werk van haar vader en aan de realiteit van vluchtelingen nu, om haar zwervend hart een plek te geven en haar wortels te kunnen planten.

In de voorstelling zien we projecties van schilderijen en tekeningen van haar vader kunstschilder Luis Filcer en foto’s van haar Nederlandse opa, fotograaf Dirk de Herder, gebruikt ze tekst van neef Sjoerd Kuyper en filmbeelden die haar zus Irina in 2004 in de Oekraïne maaktte.

Nadja oogste met de tournee’s van ‘Vive Piaf!’ veel succes en werd in de pers : de Piaf van de 21e eeuw” genoemd. Leo Bouwmeester is sinds 2015 haar begenadigde begeleider die mee-componeerde voor deze reprise. Mijn Zwervend Hart is een muzikale wereldreis, met voornamelijk eigen composities en naast de oorspronkelijke talen Nederlandse teksten op Russische muziek, Jiddische Klezmer, Amerikaanse jazz, Latijns -Amerikaanse muziek en een nieuw Amsterdams volkslied.

“Prachtig begeleid op piano… Filtzer zet op indrukwekkende wijze haar Oekraïense oma en tante neer. Je voelt het verdriet dat de beide zussen hebben en je waant je terug in de tijd.. ze verandert van het Vrijheidsbeeld – een echte Amerikaanse bitch, net zo gemakkelijk in een vurige Latina.” (Het Parool).

“Het talent van voorvrouw Filtzer is groot, haar enthousiasme aanstekelijk en haar verhaal meeslepend. Vol bezieling vertellend springt ze van lied naar lied… Als haar oma danst ze met haar eigen papa – als baby – tegen de borst. Het vertederendste moment uit de voorstelling, een prachtig en krachtig symbool van de hoop die haar familie altijd hield … “ (8 Weekly).

Kaarten kosten 15,- euro en zijn te koop bij het theater

Speelt ook op donderdag 3 mei om om 20:30u.

Zang en spel Nadja Filtzer
Piano Leo Bouwmeester
Regie Rob van de Meeberg
Bewegingsadvies Truusje Graste
Video-ontwerp Marco Mooren
Video Irina Filtzer, Paul Wiegerinck
Met dank aan Claudia Maoli en Teatro Munganga

Mijn Zwervend Hart – Theatergroep Esperanza
4 MEI 2018
21:00
Betty Asfalt Complex
Nieuwezijds Voorburgwal 282
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Georganiseerd door
Theatergroep Esperanza
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam