Herdenken
Archief
Nationale Herdenking
4 MEI 2021
19:50 — 20:30
De Dam
Let op! Dit event is al verstreken.
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.

De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking, en overlevenden leggen kransen voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is er een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.

Programma

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk houdt schrijver Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe. Sopraan Laetitia Gerards verzorgt een muzikaal optreden, onder begeleiding van enkele leden van het Metropole Orkest. Aan het begin van de herdenkingsplechtigheid op de Dam leggen de koning en koningin een krans. Daarna volgen de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Op de Dam wordt een voordracht gehouden door een jongere, ook geeft André van Duin een toespraak. Tijdens de herdenking worden verschillende kransen en bloemen gelegd voor de oorlogsslachtoffers.

Live uitzending

Op NPO 1 begint om 18.45 uur de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De 4 mei-voordracht, sinds 1992 een vast onderdeel van de Nationale Herdenking, wordt dit jaar gehouden door schrijfster Roxane van Iperen. Sopraan Laetitia Gerards zingt een lied, begeleid door enkele leden van het Metropole Orkest.

De NOS doet ook verslag van Dodenherdenking op een locatie elders in het land, waar het thema Vrouwen in Verzet met gesprekken en reportages wordt ingevuld. Rond 19.50 uur begint de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam die op alle drie de publieke zenders te volgen is.

Nationale Herdenking
4 MEI 2021
19:50 — 20:30
De Dam
Dam
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam