Herdenken
Archief
Nationale Holocaust Herdenking
28 JAN 2024
10:00 — 12:15
Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'
Let op! Dit event is al verstreken.
"Hun verhalen doven langzaam uit want het zijn inmiddels tachtigers en negentigers en elk jaar worden het er minder. Daarom is het zo belangrijk dat we stil staan en herdenken want anders zouden we zomaar de lessen uit de historie kunnen vergeten." Asje van Dijk, burgemeester van Barneveld

Op zondag 28 januari 2024 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. Het is dan 79 jaar geleden dat Nederland is bevrijd en is het eveneens 79 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

PROGRAMMA
Vanaf 10:00 uur ben je welkom in het Stadhuis van Amsterdam, ingang Amstel.
Om 11:00 uur vertrekt vanaf het Stadhuis de Stille Tocht naar het Wertheimpark.

De herdenking begint om 11:30 uur met toespraken waarna het Jizkor en Kaddisj worden uitgesproken. Na de officiële kranslegging is er voor iedereen tijdens het defilé gelegenheid om een krans of bloemen op het monument te leggen.
Het Amsterdams 4 en 5 mei comité legt dit jaar samen met verschillende herdenking organisaties uit Amsterdam een gezamenlijk bloemstuk neer. Met o.a. Ninsee, Comité Nationale Sportherdenking, Dekoloniale Nederland Indonesië Herdenking, Nusantara-Amsterdam, Stichting Indisch Platform 2.0, Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, Armeense gemeenschap van Amsterdam (Sint Grigor Narekatsi), Wij Zijn Amsterdam e.a.

Voor diegenen die slecht ter been zijn, zijn in het Wertheimpark zitplaatsen aanwezig.

Om kracht bij te zetten aan het belang van de doelstelling ’Nooit Meer Auschwitz’ is een grote opkomst, als een signaal tegen het opkomend antisemitisme, van buitengewone betekenis. Dus is niet alleen jouw deelname, maar ook die van je kinderen, familie, vrienden en kennissen, meer dan ooit van grote waarde.

Programma samengevat:
10:00 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht in de hal van het Stadhuis te Amsterdam, hoofdingang aan de Amstelzijde
11:00 uur: Begin Stille tocht naar Wertheimpark
11:30 uur: Herdenking bij het Spiegelmonument ’Nooit Meer Auschwitz’
12.15 uur: Einde herdenking

12:30 uur Aansluitend programma Theater Na de Dam.

Voor het programma van het Nederlands Auschwitz Comité hoef je je niet aan te melden, het staat je vrij een of meerdere onderdelen te bezoeken. Wil je het aansluitende programma vanaf 12:30 uur volgen, dan kun je hier reserveren.

Live televisie-uitzending
De nationale Holocaust Herdenking 2024 zal weer door de NOS integraal worden uitgezonden op tv.

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. Hier vind je een overzicht van alle betrokken organisaties.

Theatre of Remembrance Europa
Dit jaar is de zesde editie van Theatre of Remembrance, een internationale theatermanifestatie waarbij jongeren uit acht Europese landen theater maken over de Tweede Wereldoorlog en deze dag van extra betekenis voorzien. Dit jaar zijn er projecten in Praag, Turijn, Nitra, Budapest, Brussel, Warschau en Golenoiw op 27 januari en in Amsterdam op 28 januari 2024. Vertrekkend vanuit gesprekken in hun stad met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt, onderzoeken, bevragen en filosoferen jongeren over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de tijd waarin ze nu leven. Lees meer over Theatre of Remembrance.

Nationale Holocaust Herdenking
28 JAN 2024
10:00 — 12:15
Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'
Anne Frankstraat 172
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
Nederlands Auschwitz Comité
Website by HOAX Amsterdam