Recentelijk won het boek ‘Noem geen namen’ de Jonge Beckman prijs voor beste historische jeugdboek, en nu is dit bijzondere verhaal vertaald naar een muziektheatervoorstelling voor, en voor een groot deel door, jongeren. Het boek vertelt het verhaal van de crèche van de Hollandse Schouwburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar onder leiding van Walter Süskind en Henriette Pimentel zo’n 600 kinderen zijn behoed voor deportatie. Ze werden gered met behulp van een aantal jonge kinderverzorgsters uit de crèche en twee verzetsgroepen bestaande uit studenten.
Waar in veel films en verhalen het vooral over de volwassen verzetsmensen gaat, focust dit boek zich op de jonge, onbekende helden die met eindeloze moed en gevaar voor eigen leven kinderen redden. De karakters zijn gebaseerd zijn op mensen die echt hebben bestaan. Ze tonen ons dat hoe jong je ook bent, je tot uitzonderlijke dingen in staat bent als je dat wilt. En dat het verzet niet alleen uit stoere mannen bestond, maar zeker ook uit ongelofelijk dappere, jonge vrouwen.
Een grote cast van bijna tachtig man van zes tot zeventig jaar oud zal dit verhaal op het toneel vertolken op indrukwekkende en muzikale wijze. De voorstelling roept op om mens te blijven en elkaar als mens te blijven zien, juist in onmenselijke tijden. Om warmte te blijven geven, waar dat het hardst nodig is.
Gecreëerd en geregisseerd door: Elise Berends
Naar het boek van: Astrid Sy, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V