De Inclusieve Fotokubus is ontwikkeld om jongere generaties en bewoners met een migratieachtergrond te informeren over de Tweede Wereldoorlog en over de strijd die toen is gevoerd tegen dictatuur, antisemitisme en racisme en vóór de rechten van de mens.
De foto’s betreffen verschillende landen: Nederland (onder andere Anne Frank, dwangarbeiders, Willem Arondeus, Jacoba van Tongeren en Paroolgezin Fontijn), Polen (Auschwitz en geallieerden), Duitsland (Berlijn), Indonesië (Jappenkampen, verzetsstrijders en onafhankelijkheid), Japan (atoombom), Suriname (Anton de Kom en koopvaardij), Australië (Caribische troepen), Nederlandse Antillen (Georges Maduro, Boy Ecury en olie), Marokko (sultan Mohamed V en El Achir ben Bouali) en Canada (bevrijders). Het zesde paneel bestaat uit 9 tekeningen gemaakt door kinderen van de Louis Bouwmeesterschool in Amsterdam over oorlog, vrede en jezelf kunnen zijn.
De foto’s komen uit collecties van onder andere: NIOD, Verzetsmuseum, Moluks Museum, ANP, Museum Wereldculturen en Stadsarchief Breda.
Zie voor meer informatie www.bevrijdingintercultureel.nl