Tijdens de bezetting van Nederland in WOII werd in het voorjaar van 1941 vanuit de Vredeskerk een verzetsgroep opgericht: Het Nederlands Oranje Leger. Het bestond uit 26 jonge mannen uit De Pijp. De groep werd al snel verraden en binnen enkele maanden zijn alle leden afgevoerd naar concentratiekampen. Slechts tien mannen overleefden de kampen.
In de zijkapel rechts in de kerk liggen herinneringen van de verzetsmensen aan hun verblijf in de kampen en hangen foto’s. Sinds 2004 worden zij jaarlijks herdacht op 4 mei in de Vredeskerk. Aan de buitenkant van de kerk herinnerde echter niets aan deze dappere mannen. Tot 2024: want met donaties van nabestaanden kan op 4 mei 2024 een herdenkingsmonumentje worden onthuld aan de kerkmuur.
In het boek Denkdwang van prof. dr. Pim van Gool, uitgegeven in 2023, staat veel over de groep beschreven. Het boek handelt over dokter Ludwik Fleck, een Joodse arts die de Duitsers anderhalf jaar op een dwaalspoor wist te houden met een nep-vaccin tegen vlektyfus en daarmee vele medegevangenen die wel een goed vaccin kregen toegediend, het leven redde. Zijn assistent, Nan Trésoor, was een van de leden van de verzetsgroep.