Herdenken
Archief
Ooggetuigen vertellen in de Retiefstraat
5 MEI 2018
11:00 — 14:00
Retiefstraat 13
Let op! Dit event is al verstreken.
Twee voormalige bewoners over de Transvaalbuurt in de oorlog.
Deze verhalen worden verteld om 11.00 en 13.00 uur.

11.00 uur

Elisabeth ‘Beppie’ Bosboom (1926) was de dochter van postbesteller Eliazer Bosboom en Marianne Flesschendrager. Ze woonden op de hoek van het Krugerplein en de Retiefstraat. Bijna de hele familie van Beppie woonde in de Transvaalbuurt. Net als veel joodse buurtgenoten werkte ze in Noord bij jassenfabriek Hollandia-Kattenburg.  Op 11 november 1942 bleef Beppie ziek thuis, precies die dag werden alle werknemers opgepakt tijdens een razzia.

Mevrouw Bosboom kon nog enige tijd thuis blijven en werd uiteindelijk naar Kamp Vught gestuurd en werkte daar voor Philips. Een reis langs meerdere kampen, waaronder Auschwitz en Ravensbrück, voerde haar uiteindelijk terug naar haar oude buurt.

13.00 uur

Bijna de hele familie van Loek Vlessing (1932) woonde in de Retiefstraat. Loek overleefde als een van de weinigen de oorlog omdat zijn moeder niet joods was. Hij vertelt over wat er tijdens de oorlog gebeurde in de straat. Hoe steeds meer familie en vrienden op transport gingen en hoe dat voor hem als lagere school jongen bijna normaal werd. Zijn vader zat in het communistisch verzet en zat tijdens de oorlog ondergedoken. Na de oorlog leerde Loek in de Retiefstraat zijn vrouw kennen.

foto: © beeldbank Stadsarchief Amsterdam
Ooggetuigen vertellen in de Retiefstraat
5 MEI 2018
11:00 — 14:00
Retiefstraat 13
Retiefstraat 13
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam