Rondleiding & wandeling
Archief
Oorlogsverhalen op De Nieuwe Ooster
5 MEI 2024
11:00 — 12:30
De Nieuwe Ooster
Let op! Dit event is al verstreken.
Tijdens een wandeling over Begraafplaats De Nieuwe Ooster krijgen de slachtoffers een gezicht.

Op zondag 5 mei om 11.00 uur organiseert de gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster een wandeling langs oorlogsmonumenten en -graven.

De Nieuwe Ooster heeft verschillende gedenkmonumenten met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Monumenten die herinneren aan mensen die hun leven lieten tijdens de oorlog, zoals het CPN-monument of het Ereveld van de Gevallen Geallieerde Militairen. Of graven van hen die ondanks het nemen van grote risico’s de oorlog hebben overleefd, maar een levenswerk hebben gemaakt van het waarschuwen van generaties na hen.

Tijdens de rondleiding wordt stilgestaan bij de gedenkmonumenten. Door middel van persoonlijke verhalen krijgen slachtoffers een gezicht en de aandacht die ze verdienen. Zoals verzetsstrijder Wouter Verkerk, de Joodse verzetszussen Mien en Nel Pooters, Johannes Roest die bezweek aan de gevolgen van arbeidsinzet in Duitsland of Dina van der Flier die het onschuldige slachtoffer werd van beschietingen op de Dam op 7 mei 1945, na de capitulatie van de bezetter.

De gratis rondleiding duurt anderhalf uur en wordt gegeven door Eveline van Emmerik. Bij grote belangstelling zal om 14.00 uur nog een rondleiding starten. Aanmelden is gewenst via m.smeding@amsterdam.nl.

Beeld: Edwin Butter

Oorlogsverhalen op De Nieuwe Ooster
5 MEI 2024
11:00 — 12:30
De Nieuwe Ooster
Kruislaan 126
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Georganiseerd door
Gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster
Telefoon: 0640233541
Deelnemen
Website by HOAX Amsterdam