Vrijheidsmaaltijd
Archief
Op de vlucht voor water / Samen weer aan tafel
5 MEI 2018
11:30 — 14:00
Stadsarchief Amsterdam
Let op! Dit event is al verstreken.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet nodigen je graag uit voor een Vrijheidslunch op 5 mei in het Stadsarchief Amsterdam, met een bijzonder duoprogramma. Wij vertellen die dag over vluchtelingen als gevolg van klimaatverandering. Ook hoor je meer over de tentoonstellingen die op dit moment te zien zijn in het Stadsarchief Amsterdam.

Klimaatverandering, aanjager voor wereldwijde vluchtelingenstromen

Temperatuurstijging leidt tot droogte, zeespiegelstijging, overstroming, tropische cyclonen, tornado’s en andere extreme weersomstandigheden. Watertekort of wateroverlast leidt tot nieuwe stromen vluchtelingen wereldwijd. Onderzoekers schatten dat het aantal klimaatvluchtelingen, tegen 2050, wellicht kan oplopen tot 150 miljoen mensen. Een belangrijke factor voor mensen om te vluchten hangt dus samen met water. Tijdens de Vrijheidsmaaltijd hoor je meer over wat de impact hiervan is wereldwijd. Ook vertellen wij voor welke uitdagingen wij staan door de stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering.

Samen weer aan tafel

Tot 17 juni zijn er in de centrale hal van het Stadsarchief twee tentoonstellingen te zien over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Portretten van verdwenen levens uit de Rapenburgerstraat en actuele videoportretten van mensen die de oorlog schijnbaar ongeschonden overleefden. Rapenburgerstraat 1940-1945 laat zien hoe de straat in de oorlogsjaren onherkenbaar veranderde. In Samen weer aan Tafel schetsen zeventien personen hoe het was om na de oorlog terug te keren en met het gezin opnieuw een bestaan op te bouwen. Speciaal voor onze Vrijheidsmaaltijd vertelt conservator Erik Schmitz over de totstandkoming van deze tentoonstellingen. Natuurlijk krijgt u de gelegenheid om na de maaltijd de tentoonstellingen te bezoeken.

Entree: gratis, aanmelden verplicht. Er is plaats voor 50 personen.
Aanmelden: stuur een mail onder vermelding van je naam, e-mailadres en telefoonnummer naar vrijheidsmaaltijd@waternet.nl. Je ontvangt van een bevestiging van deelname met wat praktische informatie.

Op de vlucht voor water / Samen weer aan tafel
5 MEI 2018
11:30 — 14:00
Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Stadsarchief Amsterdam
Waterschap Amstel Gooi en Vecht
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam