Theater
Archief
Opgediept
4 MEI 2019
21:00 — 23:00
Frascati
Let op! Dit event is al verstreken.

Opgediept is de nieuw geschreven toneeltekst van schrijver en dichter Judith Herzberg. De avond bestaat uit twee delen. Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.

Over Opgediept

Opgediept is het tweede stuk dat Judith Herzberg en de Theatertroep maken. In 2016 presenteerden zij met succes de theaternovelles Hoe echt is echt echt en Zeeziek in het zwembad.
Na de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002), over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een familie schrijft Judith Herzberg nu Opgediept. Hoewel de voorstelling in eerste instantie geschreven werd als nulstuk voor de trilogie, is Opgediept daarvan los te zien.
We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over wassen, pakken, gissen en sporen wissen.

Over Mephisto

Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren ’20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe gaan in tijden van oorlog normen verschuiven. Hoe wordt dan de kunst verheven tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen.

Kaarten

Bel de kassa van Frascati voor meer info 020 – 626 68 66

Credits

Tekst Judith Herzberg in samenwerking met de Theatertroep
Spel Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever en Roos Visser
Publiciteit Nicole Kienhuis

Opgediept wordt mede mogelijk gemaakt door de fondsen: BNG Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Lira Fonds en het AFK.
Opgediept
4 MEI 2019
21:00 — 23:00
Frascati
Nes 63
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Georganiseerd door
De Theatertroep
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam