Herdenken
Archief
Over honger, schaarste en gaarkeukens
5 MEI 2018
11:00 — 12:00
Hotel die Port van Cleve
Let op! Dit event is al verstreken.
Verhalen uit Hotel die Port van Cleve die tijdens de hongerwinter als gaarkeuken dienst deed.
Dit verhaal wordt om 11.00 verteld

Tijdens de hongerwinter was er een extreem grote schaarste aan voedsel en brandstof. Door het gebrek aan gas en elektriciteit, was er geen licht, geen verwarming en geen normale gelegenheid tot koken. Vanaf het begin van de oorlog waren er al initiatieven om de voedselvoorziening op gang te houden. Zo werden er verspreid over de stad gaarkeukens geopend. De keuken van die Port van Cleve was vanaf 1942 in gebruik als een gaarkeuken waarbij gigantische hoeveelheden voedsel bereid werden voor een groot aantal mensen en industriële bedrijven.

Onderzoekster Ingrid de Zwarte promoveerde recentelijk op het onderzoek The Hunger Winter, Fighting Famine in the Occupied Netherlands, 1944-45. Zij gaat in gesprek met Derk Kappelle – zoon van de toenmalige eigenaren van de Port van Cleve – over voedselvoorziening tijdens de hongerwinter.

foto: © Charles Breijer, Nederlands Fotomuseum - Alle rechten voorbehouden
foto: Plaquette op Die Port van Cleve
Over honger, schaarste en gaarkeukens
5 MEI 2018
11:00 — 12:00
Hotel die Port van Cleve
Nieuwezijds Voorburgwal 176-180
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam