Film
Archief
Oy Vey Film – eigentijds Joods filmfestival
2 MEI 2024 — 5 MEI 2024
Kriterion
Let op! Dit event is al verstreken.
Van 2-5 mei 2024 vertoont Oy Vey een selectie van de mooiste Joodse films in Kriterion in het kader van de allereerste editie van filmfestival Oy Vey Film.

Speelfilms zoals My Polish Honeymoon (Elise Otzenberger, 2019), documentaires zoals The Last Ecstatic Days (Scott Kirschenbaum, 2023), prijswinnende animaties zoals La Traversée (Florence Miailhe, 2021) en een speciaal voor het festival samengesteld korte filmprogramma worden afgewisseld met blijvende klassiekers die we graag weer op het grote scherm willen (her)zien. Met het thema Grenzeloos: Verhalen uit de diaspora stelt Oy Vey Film de diasporische aard van de Joodse cultuur centraal en biedt ze een doorkijkje in het hedendaagse, levende Joods-zijn.

De films verkennen thema’s als het markeren van de levenscyclus, vreugde en verdriet, het leven als culturele en religieuze minderheid, maar ook de impact van de Jodenvervolging. Ook wordt stilgestaan bij de betekenis en het belang van herdenken in de hedendaagse tijd met een speciaal programma op 4 en 5 mei (inclusief een speciale Oy Vey dodenherdenking).

Bijzonder: voor een aantal van onze films zal de vertoning op het filmfestival de Nederlandse première zijn. Ook zullen bezoekers in de gelegenheid zijn met een aantal filmmakers persoonlijk kennis te maken en in gesprek te gaan. Kortom: een cultureel hoogtepunt om niet te missen!

Dit filmfestival wordt georganiseerd door de filmliefhebbers van Oy Vey. Oy Vey bouwt aan een radicaal inclusieve, dynamische en eigentijdse Joodse beweging waarin Joods leven en Joodse vreugde centraal staan en waar verschillen gevierd worden. Hiermee willen we bijdragen aan de heropleving van Joodse cultuur in Nederland. Het ontstaan van Oy Vey Film is te plaatsen tegen die achtergrond.

Tijdens de opening van het festival op 2 mei draagt Nachtresident Freek Wallagh zijn werk voor. Op 4 en 5 mei kun je onder andere naar:

IWalk 4 mei, 12:00 – 18:00

Ontdek al lopend en luisterend via de app de bijzondere verhalen van Joden die zich verzetten tegen het fascisme.

Le chant des mariées 4 mei, 16:00 – 18:00

Intiem portret van twee hartsvriendinnen in het Tunesië van de jaren veertig, de ene joods en de ander moslim.

Collectief Joods Herdenkingsritueel 4 mei, 19:30 – 20:15

Samen kleren scheuren als collectieve uiting van rouw en trauma in een interactieve en antifascistische herdenking.

La Traversée (The Crossing) 4 mei, 21:00
Een bijzondere olie-op-glas animatie die een universeel vluchtelingenverhaal vertelt.

Joods / Verzet bij Kriterion 5 mei, 14:00 -15:00

Wat gebeurde er voor, tijdens en na de oorlog in dit gebouw met een Joods verleden?

De moeder van mijn moeder is Joods x Het Joods Manifest 5 mei, 17:00 -19:00

Korte film over de zoektocht van Amsterdammers naar hun Joodse identiteit en de vormgeving van een Joodse toekomst.

The Klezmer Project 5 mei, 20:00 – 22:00

Een zoektocht langs verloren voorouders, muziek die voort blijft bestaan en een diasporische Joodse ervaring die voorbijgaat aan grenzen.

Oy Vey Film – eigentijds Joods filmfestival
2 MEI 2024 — 5 MEI 2024
Kriterion
Roetersstraat 170
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Website by HOAX Amsterdam