Vrijheidsmaaltijd
Archief
Patatje Vrede & een bijzondere familiegeschiedenis
5 MEI 2018
13:00 — 22:00
Biologische Snackbar Natuurlijk Smullen
Let op! Dit event is al verstreken.
Bij biologische snackbar Natuurlijk Smullen.

Heerlijke vredesfrietjes in West! Speciaal op 5 mei is het patatje oorlog omgedoopt tot Patatje Vrede: (h)eerlijke verse ongeschilde patat met bionaise, satésaus en ui. Patatje Vrede is de hele dag verkrijgbaar. Daarnaast wordt er dit jaar ook een bijzondere familiegeschiedenis gedeeld in de snackbar. Eigenaresse Helen Geul vertelt haar verhaal om 14:00, 16:00, 18:00 en 20:00.

Een bijzondere familiegeschiedenis

Helen Geul van biologische snackbar Natuurlijk Smullen doet al een aantal jaar mee met de 5 mei viering. Ze vindt dat iedereen, mens, dier en zelfs aardappel, recht heeft op een waardig leven. Dit jaar heeft de vrijheidsmaaltijd onverwacht een persoonlijk tintje voor de snackbarpsychologe, zoals ze liefkozend door haar buurtgenoten wordt genoemd.

Afgelopen zomer kwam Helen Geul er bij toeval achter dat haar oma Sara, die ze nooit heeft gekend, joods was. Sara en haar vier kinderen overleefden de oorlog simpelweg omdat ze met een katholiek getrouwd was. Dat gold ook voor Sara’s vader (die hertrouwd was) en zus. De rest van deze uitgebreide en zeer kinderrijke Rotterdamse familie was vogelvrij en werd in 1942 geheel weggevaagd.

Deze schokkende ontdekking heeft ervoor gezorgd dat Helen zich nu nog meer bewust is van het belang van vrede, verdraagzaamheid en vrijheid. Op 5 mei deelt zij daarom niet alleen graag haar vredespatat met jullie, maar ook haar verhaal. Een vertelling die tragisch is en tot nadenken dwingt.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat haar vertelsels, of de patat, zwaar op de maag liggen. De in zonnebloemolie gebakken friet is licht verteerbaar en Helen heeft een bijzonder goed gevoel voor humor. Dat laatste zou overigens wel eens joods erfgoed kunnen zijn…

Entree: gratis, Patatje Vrede is verkrijgbaar voor €3,00. De opbrengst gaat naar de bouw van het Holocaust Namenmonument Nederland.

Patatje Vrede & een bijzondere familiegeschiedenis
5 MEI 2018
13:00 — 22:00
Biologische Snackbar Natuurlijk Smullen
Jan van Galenstraat 78
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Natuurlijk Smullen
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam