Theater
Archief
Pianostemmen
4 MEI 2024
21:00
DeLaMar Theater
Let op! Dit event is al verstreken.
Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten.

Pianostemmen gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever.

Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers: gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close harmony voor meerdere klavieren.

Idee, concept, projectleiding : Klemens Patijn
Regie: Ria Marks
Tekst: Wessel de Vries
Spel: Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn
Dramaturgie: Maarten Bos
Componist: Wiebe Gotink
Vormgeving: Lidwien van Kempen
Kostuumontwerp: Dorien de Jonge
Decormakers: Theodoor Dekker en Juul Dekker

Pianostemmen
4 MEI 2024
21:00
DeLaMar Theater
Marnixstraat 402
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam Kaarten: €19
Georganiseerd door
Theater Na de Dam
Website by HOAX Amsterdam