Herdenken
Archief
Redding uit de joodse crèche
4 MEI 2019
12:00 — 14:00
Nationaal Holocaust Museum
Let op! Dit event is al verstreken.

Plantage Middenlaan 27 is het adres van de voormalige Hervormde Kweekschool, waar docenten werden opgeleid. Tijdens de oorlog grensde het pand aan de joodse crèche waar kinderen wiens ouders in de Hollandsche Schouwburg vastzaten, werden ondergebracht. Via de achtertuinen werden kinderen naar de Kweekschool overgebracht en van daaruit weggesmokkeld. Momenteel is het Nationaal Holocaust Museum i.o. hier gevestigd.

Deze verhalen worden verteld op zaterdag 4 mei om 12.00 en 13.00 uur. Dit is een locatie met een groter aantal plaatsen.

Een reddende studente
12.00 uur

Iet van Dijk was een van de fanatiekste leden van de Amsterdamse Studentenverzetsgroep. De medicijnenstudente heeft samen met haar vriendinnen honderden joodse kinderen uit de crèche bij de Hollandse Schouwburg gesmokkeld, waar zij in afwachting van hun deportatie vastzaten.

Ruim honderd van hen zijn door haar persoonlijk met de Lemmerboot naar onderduikgezinnen in Friesland gebracht. Een van hen, Alfred van Vliet, woont er nog steeds. Hij vertelt hoe Iet hem tot twee keer toe het leven hee­ft gered.

Jan van Dijk, neef van Iet, schreef het boek Iet – Hoe een Amsterdamse studente 150 joodse kinderen hielp onderduiken (Pharos uitgevers) over haar werk. Hij spreekt tijdens de bijeenkomst. Fred van Vliet, een van de kinderen die door Iet werden gered, is ook aanwezig tijdens de bijeenkomst.

Van Amsterdam naar Friesland
13.00 uur

Fred van Vliet werd geboren in 1942. Zijn ouders Salomon Schachner en Rachel Schachner-Rosner waren in 1939 vanuit Oostenrijk naar Nederland gevlucht. Rachel besloot haar zoontje te laten onderduiken in 1943, nadat haar man was opgepakt. De kleine Alfred werd in een gezin in Den Helder ondergebracht, maar kwam na verraad terecht in de joodse crèche in Amsterdam. In augustus 1943 werd hij daar weggesmokkeld en door Iet van Dijk naar een onderduikadres in Friesland gebracht.

Fred van Vliet vertelt hoe hij als kind door Iet van Dijk gered werd uit de joodse crèche. Jan van Dijk en Inger Schaap gaan met meerdere ooggetuigen in gesprek.

foto: Het Nationaal Holocaust Museum i.o. © Joods Cultureel Kwartier
Redding uit de joodse crèche
4 MEI 2019
12:00 — 14:00
Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Georganiseerd door
Nationaal Holocaust Museum
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam