Retourtje Polen

Theater
Archief
4 MEI 2019
21:00 — 23:00
EYE Filmmuseum
Let op! Dit event is al verstreken.

In Polen is het sinds kort strafbaar om Poolse medeplichtigheid aan misdaden van de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog te veronderstellen. Medeplichtigheid die uitgebreid is beschreven en bewezen. Een ieder die zich hieraan schuldig maakt, ook buiten Polen, kan maximaal 3 jaar gevangenisstraf worden opgelegd.

Speciaal voor Theater na de Dam schreef De Balie-redacteur Mirthe Frese een persoonlijke voorstelling over een vader en dochter die samen naar Polen afreizen om daar voormalig concentratiekamp Sobibor te bezoeken. Reizend door Poolse steden en dorpjes voelt de dochter zich een ongewenste bezoeker, die door haar aanwezigheid de Poolse samenleving vermoeid met het oprakelen van een geschiedenis die de Polen niet als de hunne ervaren.

Tijdens de reis overpeinst de dochter haar familiegeschiedenis, haar joodse identiteit en de behoefte tot herdenken. In hoeverre kan en mag je je de geschiedenis van de holocaust toe-eigenen en wat zou er overblijven van haar joodse identiteit op het moment dat er geen antisemitisme meer zou zijn?

Kaarten

Kaarten via https://www.eyefilm.nl/film/theater-na-de-dam-retourtje-polen?program_id=255797

Credits

Concept, tekst en spel Mirthe Frese
Dramaturgie Bo Tarenskeen
Decor en techniek Viktor Jas
Retourtje Polen
4 MEI 2019
21:00 — 23:00
EYE Filmmuseum
IJpromenade 1
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Georganiseerd door
EYE Filmmuseum
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam