Cultureel programma
Archief
Rondleiding door de schuilkelder onder de Universiteitsbibliotheek
5 MEI 2024
10:00 — 16:30
Universiteitsbibliotheek UvA
Let op! Dit event is al verstreken.
In veilig isolement of in angstige afzondering – het verhaal van kunstenaar Kees van Leeuwen.

Verborgen onder de bruisende straten van Amsterdam, ligt een wereld van geschiedenis en geheimen: oude schuilkelders en -bunkers uit de periode van de Koude Oorlog. Op zondag 5 mei 2024, als onderdeel van de herdenkingen en vieringen rond 4 en 5 mei, wordt de schuilkelder onder de Universiteitsbibliotheek (UB) Singel van de Universiteit van Amsterdam ontsloten tijdens een exclusieve rondleiding, onder leiding van onderzoekend kunstenaar Kees van Leeuwen.

In zijn kunst onderzoekt Kees van Leeuwen de menselijke interactie binnen architecturale ruimtes. Hij laat ruimtes graag zien als een taal die universeel wordt onthuld in een bepaald soort gebouwen. Een voorbeeld zijn ondergrondse schuilplaatsen in Amsterdam die gebouwd zijn tussen 1945-1991, in de tijd van de Koude Oorlog.
“Dit soort schuilplaatsen zijn gebouwd ter bescherming van de bevolking bij een eventuele nucleaire oorlog,” vertelt Van Leeuwen. “Toch stralen ze op dit moment een paradoxale atmosfeer uit door hun rust, in tegenstelling tot de oorspronkelijk bedoelde functie in onrustige oorlogstijden.”

In de rondleiding op 5 mei neemt Kees van Leeuwen je mee in zijn filosofie over isolement, angst en dreiging die de schuilplaatsen hebben gecreëerd, en vertelt hij over zijn persoonlijke gevoel van rust dat hij krijgt van dit soort ruimtes. Daarnaast vertelt Van Leeuwen hoe zijn kunst wordt beïnvloed door sociologische verhalen die worden geprojecteerd in een fysieke ruimte, en hierdoor bepalen hoe de aanwezigen reflecteren op de omgeving en de inhoud. Ook probeert de onderzoekend kunstenaar vragen te benaderen en beantwoorden over bescherming in de huidige tijd.

Mis deze unieke kans niet om deel te nemen aan een reis door de tijd, onder leiding van een gepassioneerde kunstenaar. Meld je vandaag nog aan voor deze exclusieve rondleiding in een van de meest compleet overgebleven schuilplaatsen van Amsterdam.

De rondleiding is gratis, duurt een half uur en start om 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Aanmelden kan via de knop ‘deelnemen’.

Kees van Leeuwen
Rondleiding door de schuilkelder onder de Universiteitsbibliotheek
5 MEI 2024
10:00 — 16:30
Universiteitsbibliotheek UvA
Singel 425
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Georganiseerd door
Kees van Leeuwen
Universiteitsbibliotheek UvA
Website by HOAX Amsterdam