Rondleiding & wandeling
Archief
Rondleiding Joods Amsterdam
4 MEI 2024 — 5 MEI 2024
14:00 — 16:00
Joodse wijk
Let op! Dit event is al verstreken.
Er zijn nog vele sporen van het oude Joodse Amsterdam.

Loop op 4 en 5 mei mee met een rondleiding langs monumenten in de voormalige Joodse buurten van Amsterdam-Centrum. De wandeling gaat onder meer langs de Portugese Synagoge, de Dokwerker, het Spinozamonument en het Auschwitzmonument van Jan Wolkers. Later in de tocht wordt het Holocaust Namen Monument bezocht en wandel je verder naar het pas geopende Holocaust Museum en de Hollandsche Schouwburg aan de overkant. Daar eindigt ook de rondleiding.

Een gids vertelt je over de komst van de Joden in Nederland, hun positie in de samenleving, en natuurlijk over hun buitengewoon tragische lot in de oorlog. Het lauwe verzet, de Joodse Raad, vergelijkingen met het buitenland – de gids deelt alle geschiedenissen die je moet kennen.

Er zijn nog vele sporen van het oude Joods Amsterdam. Allereerst natuurlijk de synagogen. Samen het indrukwekkendste synagogencomplex ter wereld, nog altijd in gebruik, deels als Joods Museum. ‘Stolperstenen’ verwijzen naar weggevoerde Joden. De rondleiding passeert ook een voormalig Joods ziekenhuis, de contouren van een joods jongensweeshuis, en de Hervormde Kweekschool, vanwaar honderden Joodse kinderen in de oorlog werden gered. Nu is daar het Holocaust Museum gevestigd.

De Burcht van Berlage herinnert aan de vele Joodse diamantbewerkers, straatnamen aan het Joodse verleden. De wandeling gaat verder langs herdenkingsmonumenten, vaak laat en moeizaam tot stand gekomen. Onder meer het Namenmonument van Daniel Libeskind, grenzend aan een van de mooiste tuinen van de stad, ontworpen door Mien Ruys.

De wandeling vindt plaats op 4 en 5 mei, om 14.00 uur. Startpunt is de Nieuwmarkt, bij de ingang van restaurant In de Waag.
Entree € 15. Stadspas € 7,50.
Reserveren kan t/m 3 mei. Mail bf@stadswandelkantoor.nl of bel 06-41967625. Geschikt voor personen vanaf 16 jaar.

Portugese Synagoge (1675).
Rondleiding Joods Amsterdam
4 MEI 2024 — 5 MEI 2024
14:00 — 16:00
Joodse wijk
Sint Antoniesluis 20
Amsterdam
Onderdeel van Bevrijdingspodia & Cultuur
Georganiseerd door
Stadswandelkantoor
Telefoon: 0641967625
Website by HOAX Amsterdam