Herdenken
Archief
Special: 10 jaar Joodse Huizen
4 MEI 2024
10:00 — 11:00
Uilenburgersjoel
4 MEI 2024
11:00 — 12:00
Uilenburgersjoel
4 MEI 2024
13:00 — 14:00
Uilenburgersjoel
4 MEI 2024
14:00 — 15:00
Uilenburgersjoel
Let op! Dit event is al verstreken.
Over de moedige bokser Ben Bril, het familiebedrijf Gebr. De Leeuw & Co en vele andere bijzondere Joodse verhalen.

De stichting Joodse Huizen en Uitgeverij Amphora Books hebben dit jaar met trots het tiende deel van de boekenserie Joodse Huizen gepresenteerd. Om deze mijlpaal te vieren, is er in de Uilenburgersjoel een programma met zes auteurs die in de afgelopen tien jaar hebben bijgedragen aan de serie. De bijeenkomsten worden ingeleid door redacteuren Frits Rijksbaron, Gert Jan de Vries en Esther Shaya.

10.00 uur – Judith Uyterlinde en Reini Elkerbout

11.00 uur – Hanneke Groenteman en Claudia Carli

13.00 uur – Auke Kok en Merav Pront

14.00 uur – Marga van Praag

Judith Uyterlinde en Reini Elkerbout

10.00 uur 

Judith Uyterlinde schreef een bijdrage over de Vechtstraat en de Wagenstraat waarin het verhaal van de familie van haar moeder Reini Elkerbout centraal staat. Samen delen Judith en Reini verhalen over zangeres Serah de Vries-Bloemendal en het bruisende leven op en rond het Rembrandtplein in de jaren twintig en dertig. Hier trad Serah op in cafe’s samen met haar vader. Zij was een kleurrijke figuur, alleenstaande moeder en vloekte en rookte als een ketter. Judith en Reini vertellen ook wat er met de familie is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Hanneke Groenteman en Claudia Carli

11.00 uur 

Hanneke Groenteman beschrijft hoe haar ouders elkaar leerden kennen als buurkinderen in de Smaragdstraat 13 I en II hoog. Op beeldende wijze laat ze zien hoe die ontmoeting moet zijn geweest en hoe de buurt in de loop van de tijd is veranderd. Toen woonden er joodse gezinnen op nummer 13, nu woont er een Marokkaans gezin op één hoog. Zo worden verleden en heden in dit verhaal met elkaar verweven.

Claudia Carli dook in het verhaal van het familiebedrijf Gebr. De Leeuw & Co. De broers de Leeuw, Peeper en Rosenthal, begonnen als stoffenhandelaren en bananenverkopers en wisten hun handel uit te bouwen tot een bloeiend familiebedrijf met verschillende textielzaken, waaronder een winkel aan de Van Woustraat 148-150. De verhalen over de families zijn uit eerste hand van de nichten Ina Groenteman-Rosenthal, Betty Knoop-Peeper en Mimi de Leeuw.

Auke Kok en Merav Pront

13.00 uur 

Historicus Auke Kok verdiepte zich in het verhaal van de legendarische Joodse bokser Ben Bril, geboren in de Valkenburgerstraat 108, niet ver van de Uilenburgersjoel. Auke vertelt over het leven en de bokscarrière van Ben Bril en belicht zijn moedige beslissing om nooit meer naar Duitsland te gaan, waardoor hij de Olympische Zomerspelen van 1936 aan zich voorbij moest laten gaan. Zijn weigering was gebaseerd op zijn afkeer van de behandeling van Joden in Duitsland door de nazi’s, iets wat hij zelf in de vroege jaren dertig in Berlijn had ervaren. Dit verhaal, dat Auke Kok schreef voor Joodse Huizen 4, is gebaseerd op zijn boek 1936: Wij gingen naar Berlijn, waarmee Auke in 2017 de Nico Scheepmaker Beker won voor het beste sportboek van het jaar.

Voor ze haar verhaal in Joodse Huizen schreef, had Merav Pront eigenlijk nooit over haar betovergrootmoeder nagedacht. De oma van haar opa blijkt een rijke geschiedenis met zich mee te dragen. Merav doorzocht archieven, sprak lang verloren familieleden en bevroeg historici om de zwart-witbeelden van haar betovergrootmoeder in te kleuren. En dat lukte: ‘oma Eeffie’ toont zich feminist, onvermoeibaar doorzetter en girlboss avant la lettre. 

Marga van Praag

14.00 uur

Marga van Praag vertelt het ontroerende verhaal van haar familie. Ze schreef over haar moeder die in haar jeugd aan de Achtergracht woonde en over haar vader, die opgroeide in de Pretoriusstraat in Amsterdam Oost. Liefdevol spreekt Marga over haar ouders die halverwege de jaren ’30 een stelletje werden. Ze trouwden in 1941 toen dat voor een Joods echtpaar niet zo vanzelfsprekend meer was. Van de 64 mensen die op de trouwfoto staan, zou ongeveer de helft de oorlog niet overleven. 

Special: 10 jaar Joodse Huizen
4 MEI 2024
10:00 — 11:00
Uilenburgersjoel
Nieuwe Uilenburgerstraat 91
Amsterdam
4 MEI 2024
11:00 — 12:00
Uilenburgersjoel
Nieuwe Uilenburgerstraat 91
Amsterdam
4 MEI 2024
13:00 — 14:00
Uilenburgersjoel
Nieuwe Uilenburgerstraat 91
Amsterdam
4 MEI 2024
14:00 — 15:00
Uilenburgersjoel
Nieuwe Uilenburgerstraat 91
Amsterdam
Onderdeel van Specials
Georganiseerd door
Amsterdams 4 en 5 mei comité
Website by HOAX Amsterdam