Doe mee aan de bijzondere traditie van de Stille Tocht en loop mee door het hart van de oude Jodenbuurt. Sluit je aan bij de Stille Tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam. Of ga na de Stille Tocht naar een van de vele andere herdenkingen. In je eigen buurt of op ontdekkingstocht in de stad.
1 / PROGRAMMA STADHUIS
18.00 MUZIEK VAN KONINKLIJK ZIGEUNERORKEST ROMA MIRANDO
18.10 AANVANG TOESPRAKEN
Welkomstwoord voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei comité en oud-burgemeester Job Cohen / toespraak burgemeester Femke Halsema / toespraak kinderburgemeester Thymen
18.30 START STILLE TOCHT RICHTING DE NATIONALE HERDENKING OP DE DAM
ROUTE STILLE TOCHT
2 / SCHADUWKADE
Kinderen van de SKC Weekendschool dragen de namen voor van de 200 voormalige Joodse bewoners van dit deel van de gracht. Deze Joodse Amsterdammers werden gedeporteerd en overleefden de oorlog niet.
3 / HOEK AMSTEL / KERKSTRAAT
Job Chajes speelt klezmermuziek op saxofoon, waaronder het nummer Amsterdam huilt.
4 / UTRECHTSESTRAAT
In de etalages hangen affiches met de namen van de Joodse bewoners, werknemers en ondernemers van de Utrechtsestraat die de oorlog niet overleefden.
5 / REMBRANDTPLEIN
Op het grote scherm op het Rembrandtplein is een verzameling afscheidsbrieven van Amsterdammers te zien, samengesteld door auteur Bianca Stigter. Het zijn afscheidsbrieven van onder meer verzetsmensen, onderduikers en Joodse Amsterdammers.
6 / NATIONALE HERDENKING OP DE DAM
Bij de Nationale Herdenking op de Dam is een speciaal vak gereserveerd voor alle deelnemers van de Stille Tocht. Deelnemers aan de Stille Tocht kunnen na het lopen van de route ook nog aansluiten bij een van de 50 Amsterdamse herdenkingen.
/ De Stille Tocht is toegankelijk voor rolstoelen en scootmobiels.
/ Er is een tolk Nederlandse Gebaren Taal aanwezig.