Herdenken
Archief
Stratenmaker, februaristaker
4 MEI 2019
12:00 — 13:00
Orteliusstraat
Let op! Dit event is al verstreken.
Over een simpele stratenmaker, die aan de voet stond van het enige massale protest tegen de jodenvervolging in Europa.
Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 12.00 uur.

Willem Kraan was 31 jaar toen de oorlog uitbrak. Een simpele stratenmaker die met zijn gezin in Amsterdam-West woonde, en net als veel van zijn collega’s lid was van de Communistische Partij Nederland (CPN). Kraan had nooit de intentie de geschiedenisboeken in te gaan, maar toen hij op een dag getuige was van een van de eerste razzia’s in Amsterdam zou hij groot protest in gang zetten: de Februaristaking.

De beelden van de razzia’s lieten Kraan niet meer los en hij besloot met zijn collega van de stadsreinigingsdienst over te gaan tot actie. Met ondersteuning van de CPN organiseerden ze in de dagen erop een bijeenkomst die zou leiden tot de staking. Kraan had toen nog geen idee van de omvang. Later raakte Kraan betrokken bij het verzet, wat in 1942 leidde tot zijn arrestatie. Niet lang daarna werd hij gefusilleerd.

Daan en Sanne Hettinga zijn de achterkleinkinderen van Willem Kraan. Ze vertellen op zijn laatste woonadres zijn verzetsverhaal en over de weerslag die zijn heldhaftige daden hadden op de familie Kraan.

foto: Portret Willem Kraan, Stadsarchief Amsterdam
foto: Krantenknipsel Yad Vashem, Stadarchief Amsterdam
foto: Portret Willem Kraan, Stadsarchief Amsterdam
Stratenmaker, februaristaker
4 MEI 2019
12:00 — 13:00
Orteliusstraat
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Georganiseerd door
Museum Het Schip
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam