Astrid Sy, Krijn Meerburg en Marianne Wieberdink over het verzet van de studentes op de Rubensstraat 32
Het E.O.O.S. studentenhuis aan de Rubensstraat 32 bevond zich recht tegenover de gevangenis aan de Euterpestraat waar de Sicherheitsdienst verzetsleden en Joodse mensen opsloot. De rechtenstudente Gisela Söhnlein woonde samen met haar jaargenote en goede vriendin Hansje van Loghem in het studentenhuis en sliep aan de voorkant. Door de huilende Joodse mensen en de blaffende Duitse honden kon ze van ellende geen oog dichtdoen. Toen Hansje aan haar vroeg of ze wilde meehelpen met het redden van Joodse kinderen zei ze dan ook meteen ja.
Hansje van Loghem was net als haar verloofde Piet Meerburg betrokken bij het laten onderduiken van Joodse kinderen in Friesland en Limburg. Ook Gisela raakte betrokken bij het zogenaamde kinderwerk en bracht net als Hansje kinderen naar onderduikadressen. Dit ging lange tijd goed, totdat ze in juli 1943 werd gearresteerd samen met haar beste vriendin Hetty Voûte.
In kamp Vught en kamp Ravensbrück maakten de twee vriendinnen tientallen cabareteske liedjes, waarin ze de spot dreven met de omstandigheden waarin ze verkeerden:
Nooit zal ik vergeten die schitterende pracht
Van het Ravensbrücker zomertoilet
De mode brengt ons dit jaar een blauwgrijze streep
Bij voorkeur gekreukeld en geplet
Mijn trommelvliezen worden bont en blauw
Door ‘t lieflijk gekrijs ener hysterische vrouw
In mijn badstoel met de poten omhoog
Houd ik mijn zonnepakje droo-oo-oog
Door te zingen wisten ze de moed erin te houden en ook de andere vrouwen op te vrolijken. Ondanks de ontberingen overleefden ze de oorlog.
Programma
10:00 uur Astrid Sy
Schrijfster Astrid Sy vertelt over de verzetsvrouwen Gisela Söhnlein, Hetty Voûte en Sieny Kattenburg die de hoofdrol spelen in haar kinderboek Noem geen namen.
13:00 uur Krijn Meerburg
In het voormalig studentenhuis van verzetsvrouw Hansje van Loghem vertelt zoon Krijn Meerburg haar verzetsverhaal, en dat van zijn vader Piet Meerburg die samen Joodse kinderen lieten onderduiken.
15:00 uur Marianne Wieberdink
Marianne Wieberdink vertelt het verhaal van haar moeder Gisela Söhnlein die door te zingen de ontberingen in de concentratiekampen overleefde.
Om 14 uur zijn in het Gerrit van der Veen College (tegenover het huis in de Rubensstraat) de liedjes die Gisela Söhnlein en Hetty Voûte in de kampen maakten te beluisteren.