Herdenken
Swammerdambuurt 4 mei herdenking
4 MEI 2024
18:30 — 20:15
Swammerdambuurt
Help mee met het ritueel thuisbrengen van vroegere buurtbewoners in de herdenking Namen en nummers.
Met Namen en Nummers herdenken we de bijna 3.000 slachtoffers uit de buurt door het maken van een gedenkpagina en naamplankje. We beginnen de herdenking met het ritueel thuisbrengen van onze buurtbewoners. Naamplankjes mogen thuis gemaakt worden of vanaf 17.00 uur op het plein.

Locatie: pleintje Swammerdamstraat 53 – 70

Gastsprekers

Hedy D’Ancona, socioloog en voormalig politica

Chaja Polak, schrijfster en beeldend kunstenaar

Dennis van Velzen, Stadsdeel Oost

Maryam Rahman, stagiaire bij Assadaaka

Muziek

Shura Lipovsky en Novaya Shira Kwartet

Meer informatie vind je hier.

Op grond van de succesvolle herdenkingen die wij de afgelopen drie jaar hebben georganiseerd en na een zorgvuldige evaluatie hebben we het plan opgevat om ons project op een tweetal terreinen verder uit te breiden. In de eerste plaats is het aantal beschilderde naambordjes – of beter: het aantal herdachte Joodse slachtoffers – in het kader van Namen en nummers nog ontoereikend. Er zijn nog te veel mensen die voorkomen in de herdenkingsboeken van Rogier Schravendeel, die nog niet zijn vastgelegd op een naambordje, en die dus ook niet ritueel zijn thuisgebracht.

Wij hebben een programma ontwikkeld met een sprekers en muziek: We starten rond 18.00 uur met de mogelijkheid voor buurtbewoners om ter plekke een naambordje te maken voor een van de vele slachtoffers uit de buurt. De optie om thuis het naambordje te maken blijft aanwezig, evenals het archiefonderzoek.

Swammerdambuurt 4 mei herdenking
4 MEI 2024
18:30 — 20:15
Swammerdambuurt
Swammerdamstraat
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
Anja van Mil
Jacq Turel
Janet Vlug
Marjolijn van Roon
Telefoon: 0624226974
Website by HOAX Amsterdam