Theater
Archief
Tegen het vergeten
5 MEI 2022
13:00 — 14:00
Plein Theater
Let op! Dit event is al verstreken.
Een voorstelling van Theater Na de Dam Jong.

In 2022 vieren we 10 jaar Theater Na de Dam Jong. Jongerenprojecten vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam, dat dit jaar de 13e editie telt. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken vormen de basis van de voorstellingen. Jaarlijks zetten bijna 500 jongeren in meer dan 40 jongerenprojecten door heel Nederland zich in om 4 mei van betekenis te voorzien.

Plein Theater, als theater in Amsterdam Oost, midden in een buurt vol (joodse) geschiedenis en rijke bronnen van verhalen, doet sinds het begin mee aan Theater Na de Dam en aan de jongerenprojecten. En herdenkt en viert samen met de buurt en de stad. Ook in de afgelopen twee jaar gingen wij daar, ondanks corona, mee door. En dit jaar komen we weer bij elkaar in het theater voor de voorstelling ‘Tegen het vergeten’, met vier jonge acteurs/muzikanten onder leiding van theatermaker Femke Heskes. Hun bezoek aan het Nationale Holocaust Namenmonument op de Weesperstraat vormt de basis voor deze muzikale voorstelling.

Je vergeet je sleutels, je vergeet de verjaardag van een vriend. Je vergeet de was uit de droger te halen, je vergeet iemand gedag te zeggen. Iedereen vergeet wel eens iets. Iets kleins. Iets van praktische aard, vaak duurt het maar een paar uur voordat je er aan herinnerd word. Een klein briefje op de koelkast, een blik in je agenda. Ohja!

Maar we vergeten ook de grote dingen. Hele geschiedenissen. De oorlog en de mensen die daarbij zijn omgekomen. Mensen die hun leven hebben gegeven op dat wij nu in vrijheid kunnen leven. Waarom vergeten we steeds? Een plaatje in een boek, een monument, een nationale herdenking. Ze helpen ons herinneren. Maar dat zijn korte momenten in een mensenleven. Waarom vergeten we steeds?

Spel: Teuntje van Zomeren, Lis Baselier, Titus Theunissen en Olivia Smissaert.
Concept/regie: Femke Heskes
Productie: Plein Theater
Met dank aan: Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost

Tegen het vergeten
5 MEI 2022
13:00 — 14:00
Plein Theater
Sajetplein 39
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam Kaarten: €5
Website by HOAX Amsterdam