Tentoonstelling
Archief
Tentoonstelling De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam
Let op! Dit event is al verstreken.

De tentoonstelling over de eerste razzia’s in Amsterdam in het Stadsarchief is een monument ter nagedachtenis aan de bijna 400 mannen die werden opgepakt.

 

Op op 22 en 23 februari 1941 vonden er twee razzia’s plaats, waarbij bijna 400 Joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd. 387 van hen werden vermoord, slechts twee mannen hebben het overleefd. De razzia’s leidden tot een golf van ontzetting en waren de directe aanleiding voor de Februaristaking. Uit onderzoek van historica en gastconservator Wally de Lang blijkt nu dat ten minste 108 en ten hoogste 150 van deze mannen door middel van vergassing zijn vermoord in een gaskamer van kasteel Hartheim in Oostenrijk. De misdaden behoorden tot de eerste massamoorden door vergassing van Hitlers regime en vonden plaats ruim voor de grootschalige genocide vanaf 1942. Met ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam’ worden in de hal van het Stadsarchief alle slachtoffers genoemd en herdacht, een namenmonument aan de hand van foto’s en archiefdocumenten.

Bron: NIOD / Collectie Jon van der Maas
Exhibition The raids of February 22 and 23, 1941

On 22 and 23 February 1941, two raids took place in Amsterdam. About 400 Jewish men were rounded up and deported to Camp Schoorl, and from there to Buchenwald and Mauthausen. The raids caused a shock wave and sparked the February Strike. In the hall of the Amsterdam City Archives, all victims are named and commemorated in a memorial based on photos and archive documents. The accompanying theme site contains the life stories of the men, references to our archives and additional images.

Tentoonstelling De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam
Georganiseerd door
Stadsarchief Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam